Ο κόρνος είναι ένας φανταστικός, διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την βόρεια και ανατολική Ασία. Στολισμένος με πλούσιο, πλατύ φύλλωμα, που αλλάζει από πράσινο ως κόκκινο και πορτοκαλί, φυτεύεται κυρίως για τα εξαιρετικά χειμερινά του χρώματα, που διακρίνουν τα γυαλιστερά κλαδιά, όταν τα φύλλα πέσουν.

  • Μέγεθος – Ο κόρνος είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό και πυκνό του φύλλωμα, σχηματίζεται από πλατιά σκούρα πράσινα φύλλα, που αλλάζουν σταδιακά το χρώμα τους, σε πορτοκαλί και κόκκινους τόνους, μέσα στο φθινόπωρο. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, τα φύλλα αποχωρίζονται το φυτό, για να αποκαλύψουν ένα εκπληκτικό σύστημα κλαδιών, με γυαλιστερή, κόκκινη εμφάνιση.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Σε επίπεδα, λευκά μπουκετάκια, καμαρώνουν ανάμεσα από το φύλλωμα, ενώ καθώς ωριμάζουν, δίνουν την θέση τους σε μικρούς, λευκούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στη διάβρωση και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το κλάδεμά του γίνεται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και σκοπό έχει την δημιουργία καλά σχηματισμένων διακοσμητικών κλαδιών αλλά και πλούσιου φυλλώματος. Είναι αυστηρό και περιλαμβάνει το “συμμάζεμα” του φυτού, χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, κοντά σε μια γερή και σταθερή βάση ξύλου.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, σημεία που επικοινωνούν με δασική βλάστηση, γραμμές, ανοιχτά σημεία, μέσα σε γκαζόν και ξέφωτα, αστικούς και εξοχικούς κήπους.