Κόρνος κοντροβέρσα πανασέ (Cornus controversa “Variegata”)

Ο κόρνος κοντροβέρσα ο πανασέ, είναι ένας μαγευτικός διακοσμητικός θάμνος, με όρθια ανάπτυξη, σε σχήμα πυραμίδας και ιδιαίτερα σχηματισμένο φύλλωμα, οργανωμένο σε οριζόντια, παράλληλα επίπεδα. Με μια μοναδικά εντυπωσιακή εμφάνιση, σε πράσινες και κρεμ αποχρώσεις, είναι ιδανικός για ένα κεντρικό σημείο του κήπου όπου θα κλέψει τις εντυπώσεις.

 

 

  • Μέγεθος – Ο κόρνος κοντροβέρσα ο πανασέ, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10,7 έως 12,2 περίπου μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το μαγευτικά σχηματισμένο του φύλλωμα, στηρίζεται πάνω μια ιδαίτερη ξυλώδη βάση, από οριζόντια κλαδιά με πυραμιδοειδή ανάπτυξη, σαν έλατου. Σε παράλληλα επίπεδα, με ευδιάκριτα κενά μεταξύ τους, τα φύλλα δημιουργούν, υπέροχες χρωματιστές επιφάνειες, σε σκούρο πράσινο και λευκό-κρεμ χρώμα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Σε επίπεδα, λευκά μπουκετάκια, καμαρώνουν ανάμεσα από το φύλλωμα, πάνω στα οριζόντια κλαδιά του.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα με pH ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το κλάδεμά του γίνεται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και σκοπό έχει την δημιουργία καλά σχηματισμένων διακοσμητικών κλαδιών αλλά και πλούσιου φυλλώματος. Είναι αυστηρό και περιλαμβάνει το “συμμάζεμα” του φυτού, χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, κοντά σε μια γερή και σταθερή βάση ξύλου.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, σημεία που επικοινωνούν με δασική βλάστηση, γραμμές, ανοιχτά σημεία, μέσα σε γκαζόν και ξέφωτα, αστικούς και εξοχικούς κήπους.