Ο κότινος είναι ένας μαγευτικός, διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Ευρώπη και την κεντρική Κίνα. Με ωραίο, φυσικό σχήμα και φανταστικούς χρωματισμούς, που εναλλάσσονται από εποχή σε εποχή, ντύνεται με ένα πράσινο, φουντωτό φύλλωμα, παραμυθένια, χνουδωτά άνθη σαν σπρέι, και επιπλέον χρώματα από κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ και κρεμ.

 

  • Μέγεθος – Ο κότινος είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ, φουντωτό του φύλλωμα, σχηματίζεται από όμορφα, στρογγυλά φύλλα. Πράσινο στην αρχή, σταδιακά αλλάζει το χρώμα του, σε κίτρινους, πορτοκαλί και κόκκινους τόνους, λίγο πριν πέσει, υποδεχόμενο το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα άνθη του κότινου εμφανίζονται αργά την άνοιξη και μέσα στο καλοκαίρι. Μικροσκοπικά σε μέγεθος και σχεδόν απαρατήρητα στο μάτι, συγκρατιούνται σε μεγάλα, αέρινα μπουκέτα, που μοιάζουν με χνούδι, σε μια μαγευτική, παραμυθένια εμφάνιση. Μέσα από πράσινες, ροζ, κρεμ και κοκκινωπές αποχρώσεις, τα άνθη σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε όμορφους, χρωματιστούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C. Ακόμα, μπορεί να επιβιώσει και σε δύσκολα, βαριά, αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα, όμως ανταποκρίνεται καλά όταν αυτό γίνεται, δημιουργώντας νέους υγιείς βλαστούς και φύλλωμα. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων, κεντρικά σημεία μέσα στο γκαζόν ή σε ξέφωτα, χαλαρούς εξοχικούς κήπους και διάφορους μεσογειακούς κήπους.