Η κρανιά είναι ένας υπέροχος, διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Στολισμένη με ένα ευχάριστο φουντωτό φύλλωμα, που χρωματίζεται ελαφρά στο φθινοπωρινό κρύο, χαρίζει ζωηρά, κίτρινα ανθάκια που φωτίζουν τις τελευταίες, μουντές μέρες του χειμώνα.

 

  • Μέγεθος – Η κρανιά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ευχάριστο, φουντωτό φύλλωμά της, σχηματίζεται από απλά, οβάλ φύλλα. Σκούρα πράσινα την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλάζουν το χρώμα τους όσο η θερμοκρασία πέφτει, σε απαλό μωβ-πράσινο, λίγο πριν αποχωριστούν ολοκληρωτικά τα κλαδιά τον χειμώνα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη της κρανιάς, εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη. Πιασμένα πολλά μαζί, σε πυκνά μπουκέτα, διακοσμούν τα γυμνά ακόμη κλαδιά της, με ζωηρές κίτρινες αποχρώσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Σαν γενική αρχή, αποφεύγουμε να κάνουμε πολλές επεμβάσεις και αφήνουμε το φυτό να αναπτυχθεί με τρόπο φυσικό. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, σημεία που επικοινωνούν με δασική βλάστηση, γραμμές, ανοιχτά σημεία, μέσα σε γκαζόν και ξέφωτα σε μορφή δέντρου ή θάμνου, αστικούς και εξοχικούς κήπους.