Κυδωνίαστρο γαλακτώδες (Cotoneaster lacteus)

Το κυδωνίαστρο το γαλακτώδες, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τις περιοχές Γιουνάν και Σιτσουάν της Κίνας. Αγαπημένο για το εξαιρετικό φύλλωμά του, τα χιλιάδες λευκά ή ροζ άνθη και τους χρωματιστούς καλλωπιστικούς καρπούς, γέρνει απαλά προς τα πλάγια, δίνοντας ωραίες σιλουέτες στο κήπο μας.

 

  • Μέγεθος – Το κυδωνίαστρο το γαλακτώδες, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαιρετικό φύλλωμά του, που παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σχηματίζεται από όμορφα, οβάλ φύλλα, περίπου 6 εκατοστά το καθένα. Σε βαθύ πράσινο χρώμα από την πάνω πλευρά και με ένα λευκό χνούδι στην κάτω του επιφάνεια, δίνει ωραίο χρώμα, σε συνδυασμό με άλλα φυτά. Στηριγμένο σε εύκαμπτα κλαδιά, που γέρνουν ελαφρά προς τα πλάγια, δημιουργεί ωραίους όγκους με ενδιαφέρουσα όψη.
  • Άνθη – Τα υπέροχα άνθη του εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι. Πολλά μαζί, σε πυκνά μπουκέτα, είναι λευκά ή ροζ στο χρώμα και ωριμάζουν σε κόκκινους, μωβ ή μαύρους καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15 με -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε απλώς, να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, φυτικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κήπους χαμηλής συντήρησης, αστικούς και εξοχικούς κήπους.