Κυδωνίαστρο οριζοντιόκλαδο (Cotoneaster horizontalis)

Το κυδωνίαστρο το οριζοντιόκλαδο είναι ένας εκπληκτικός, διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την δυτική Κίνα. Μόνιμα στολισμένο, με πράσινα και σποραδικά κόκκινα φύλλα, γέρνει με χάρη πάνω από το έδαφος. Τα πολλαπλά λευκά άνθη που αγκαλιάζουν τα κλαδιά του και ωριμάζουν σε κόκκινους καρπούς, συμπληρώνουν την ήδη φανταστική εικόνα.

 

  • Μέγεθος – Το κυδωνίαστρο το οριζοντιόκλαδο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαίσιο φύλλωμά του, που παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σχηματίζεται από μικρά, λαμπερά φύλλα, με ελαφρώς μυτερή κατάληξη. Σε γυαλιστερό πράσινο χρώμα, με σποραδικές κόκκινες ανταύγειες, τα φύλλα στηρίζονται πάνω σε εύκαμπτα κλαδιά, τα οποία, γέρνοντας χαμηλά, πάνω από το έδαφος, συνθέτουν μια εκπληκτική εικόνα.
  • Άνθη – Τα ελκυστικά άνθη του εμφανίζονται αργά την άνοιξη και μέσα στο καλοκαίρι. Πολλά μαζί, σε μπουκέτα, πάνω στα εύκαμπτα κλαδιά, είναι λευκά, με ελαφρώς ροζ ανταύγειες στο εξωτερικό τους. Ωριμάζοντας, τα λουλούδια τελικά μετατρέπονται σε καρπούς, οι οποίοι συνεχίζουν να στολίζουν το φυτό με τα κόκκινα και πορτοκαλί τους χρώματα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Ακόμα, μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες με ατμοσφαιρική ρύπανση και σε διαβρωμένα εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε απλώς, να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, φυτικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, εδαφοκαλύψεις, κήπους με διάβρωση, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, κήπους χαμηλής συντήρησης, αστικούς και εξοχικούς κήπους.