Λαντάνα έρπουσα λευκή (Lantana montevidensis “Alba”)

Η λευκή λαντάνα η έρπουσα, είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Αμερική. Αναπτυσσόμενη χαμηλά, σαν ένα σκούρο, πράσινο χαλί, πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, αναδυκνύει τα όμορφα ρυτιδιασμένα φύλλα της, συνοδευόμενα από λευκά άνθη που διαρκούν σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

 

  • Μέγεθος – Η λαντάνα η έρπουσα η λευκή, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 30 εκατοστά έως μισό σχεδόν μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 90 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρο σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, πράσινό της φύλλωμα, στηρίζεται πάνω σε λεπτά, ξυλώδη και ελαφρώς αγκαθωτά κλαδάκια. Σχηματισμένο από όμορφα ζαρωμένα, “τριχωτά” φύλλα, παραμένει πράσινο όλες τις εποχές, αγκαλιάζοντας κομψά το έδαφος και δημιουργώντας ένα λεπτό χρωματιστό χαλί.
  • Άνθη -Τα υπέροχα λευκά άνθη της, εμφανίζονται το καλοκαίρι αλλά και διάσπαρτα, σε διαφορετικές εποχές, όταν ο καιρός την ευνοεί. Μικροσκοπικά, πολλά μαζί σε μπουκετάκια, με σχήμα παράξενης μαργαρίτας, ωριμάζουν σε μπλε-μαύρους καρπούς, που θυμίζουν πολύ βατόμουρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως. Ωστόσο, μπορεί να ανεχτεί μερικώς την ξηρασία και τις παραθαλάσσιες, αλμυρές συνθήκες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, κρεμαστά καλάθια ή περβάζια, τοίχους και πέτρινες μάντρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, εδαφοκαλύψεις, εξοχικούς κήπους και νησιώτικους κήπους ή κήπους μεσογειακού στυλ.