Λαντάνα νάνα (Lantana camara nana)

Η λαντάνα η νάνα είναι ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, στενός συγγενής της πολύ δημοφιλούς λαντάνας. Δημοφιλής για τη συμπαγή και χαμηλή της ανάπτυξη, χρησιμοποιείται για να χαρίσει το πυκνό της, σκούρο φύλλωμα και τα έντονα χρωματισμένα άνθη, που παράγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αψηφώντας την ζέστη και την ξηρασία.

  • Μέγεθος – Η λαντάνα η νάνα είναι ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, φουντωτό της φύλλωμα, στηρίζεται πάνω σε λεπτά, ξυλώδη και ελαφρώς αγκαθωτά κλαδάκια. Σχηματισμένο από σκούρα πράσινα, ζαρωμένα, “τριχωτά” φύλλα, παραμένει πράσινο όλες τις εποχές, σχηματίζοντας όμορφους πράσινους όγκους μέσα στον κήπο.
  • Άνθη – Τα πολύχρωμα, ζωηρά της άνθη, εμφανίζονται για μια μεγάλη περίοδο, από αργά την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο. Μικροσκοπικά, πολλά μαζί σε μπουκετάκια με σχήμα παράξενης μαργαρίτας, έχουν πολλά χρώματα, από κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό, φούξια και ροζ. Ωριμάζοντας, τα άνθη σταδιακά μετατρέπονται σε καρπούς, που σταδιακά ωριμάζουν σε κόκκινο ή λαμπερό μπλε-μαύρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως. Μπορεί ωστόσο να επιβιώσει καλά σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Ταυτόχρονα είναι εύκολο να διαμορφώσουμε και το σχήμα της, σε περίπτωση που προορίζεται για φυτοφράκτης.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες τοίχων και μονοπατιών, φράκτες και χαμηλά φυσικά χωρίσματα, αστικούς κήπους, πλατείες και εξοχικούς κήπους ή κήπους μεσογειακού στυλ.