Λαουροκέρασο (Prunus laurocerassus)

Το λαουροκέρασο είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος, μεκαταγωγή από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Αγαπημένο για το εξαίσιο φύλλωμά του, τα λευκά μπουκέτα από μικρά ανθάκια και τους διακοσμητικούς, λαμπερούς του καρπούς, φυτεύεται για να σχηματίσει φανταστικές συστάδες, φράκτες και συνθέσεις που παραμένουν όμορφες όλο το χρόνο.

  • Μέγεθος – Το λαουροκέρασο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Το πλάτος του φυτού μπορεί να ξεπεράσει και τα 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ολοζώντανο φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από οβάλ φύλλα, με μήκος ως και 15 εκατοστά και λαμπερή, λεία όψη. Σκούρα πράσινα και ανοιχτότερα στην κάτω πλευρά τους, τα φύλλα παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό, φουντωτό αποτέλεσμα.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, σε λευκά όρθια μπουκέτα. Μικρά σε μέγεθος, όμως πολύ διακοσμητικά όλα μαζί, σταδιακά μετατρέπονται σε κόκκινους καλλωπιστικούς καρπούς που θυμίζουν κεράσι και ωριμάζουν σε μαύρο γυαλιστερό.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Ταυτόχρονα, μπορεί να επιβιώσει και σε σημεία με έντονη σκιά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, κλαδεύουμε στο επιθυμητό στυλ, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά και νωρίς το καλοκαίρι εάν απαιτείται.
  • Είναι κατάλληλο για φυτοφράκτες, μπορντούρες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, φυσικά χωρίσματα, μεμονωμένο ή σε ομαδικές φυτεύσεις, ανοιχτά σημεία και ξέφωτα, κήπους με αρκετή σκιά, κήπους με στυλ φυσικής βλάστησης, ξηρικούς κήπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους αλλά και κήπους παραθαλάσσιου στυλ.