Λαουροκέρασο ροτουντιφόλια (Prunus laurocerasus “Rotundifolia”)

Το λαουροκέρασο “Ροτουντιφόλια” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με υπέροχο πλούσιο φύλλωμα, αρωματικά άνθη και κόκκινους διακοσμητικούς καρπούς, που θυμίζουν κεράσια. Λαμπερό στην όψη, φουντωτό και μόνιμα πράσινο, είναι ιδανική επιλογή για φράκτες, μπορντούρες και διάφορες φυτικές συνθέσεις.

  • Μέγεθος – Το λαουροκέρασο “Ροτουντιφόλια” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από 2,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ολοζώντανο φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από μακρόστενα, πλατιά φύλλα, με στρογγυλεμένο σχήμα και λαμπερή λεία όψη. Ζωηρά πράσινα και ανοιχτότερα στην κάτω πλευρά τους, τα φύλλα παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό, φουντωτό αποτέλεσμα.
  • Άνθη – Τα άνθη του λαουροκέρασου εμφανίζονται την άνοιξη. Σε όρθια μπουκέτα, μικρά, άσπρα λουλούδια, σε σχήμα κούπας, απελευθερώνουν ένα ευχάριστο άρωμα. Ωριμάζοντας, δίνουν την θέση τους σε κόκκινους στρογγυλούς καρπούς, που θυμίζουν κεράσια και με το χρόνο σκουραίνουν μέχρι να μαυρίσουν.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, κλαδεύουμε στο επιθυμητό στυλ, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά και νωρίς το καλοκαίρι εάν απαιτείται.
  • Είναι κατάλληλο για φυτοφράκτες, μπορντούρες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και μονοπατιών, φυσικά χωρίσματα, ξηρικούς κήπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους αλλά και κήπους παραθαλάσσιου στυλ.