Λευκή στρελίτζια ή Λευκό πουλί του παραδείσου (Strelitzia nicolai)

Η λευκή στρελίτζια είναι ένας γιγάντιος διακοσμητικός θάμνος με καταγωγή απο τη νότιο Αφρική. Ευδοκιμεί σε ζεστά και εύκρατα κλίματα ή ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους, όπου αν και μεγάλη σε μέγεθος δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, εξαιτίας της κατακόρυφης ανάπτυξής της. Τα μεγάλα οβάλ φύλλα της σε σχήμα φύλλων μπανανιας, προσδίδουν ένα πλούσιο τροπικό λουκ σε κάθε χώρο που θα φυτευτούν, δημιουργώντας δροσερά κι εντυπωσιακά εφέ, ενώ τα εκπληκτικά λευκά της άνθη σαν κεφάλια πουλιού, κερδίζουν τα βλέμματα και στολίζουν τον καλοκαρινό κήπο.

 

  • Μέγεθος – Το μέγεθος της λευκής στρελίτζιας είναι αρκετά μεγάλο καιτο φυτό μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 6 μέτρα σε ύψος.
  • Φύλλωμα – Τα τεράστια γκριζοπράσινα, γυαλιστερά της φύλλα ξεκινούν από έναν κεντρικό σαρκώδη κορμό και ξεδιπλώνονται φύρω από αυτόν σε σχήμα βεντάλιας. Κάθε ένα φύλλο είναι μεγάλο κι οβάλ, θυμίζοντας φύλλο μπανανιάς και μπορεί να γίνει μέχρι και 2 μέτρα μεγάλο.
  • Άνθη – Μόνο τα ώριμα φυτά που έχουν τουλάχιστον 2 μέτρα ύψος σε ανάπτυξη μπορούν να ανθίσουν, δίνοντας εντυπωσιακά, μεγάλα άνθη, σε σχήμα κεφαλιού πουλιού με λευκό χρώμα και πινελιές σκούρου μπλε.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή σημεία με μερική σκιά και μπορεί να φυτευτεί είτε σε εσωτερικό φωτεινό χώρο, είτε στα ζεστά κλίματα, σε εξωτερικό, προστατευμένο από δυνατούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα κυρίως τη ζεστή περίοδο του έτους ενώ προς το χειμώνα το νερό που της δίνουμε καλό είναι να ελαχιστοποιείται.
  • Έδαφος – Ευδοκιμεί σε πολλούς τύπους εδαφών αρκεί να μπορούν να στραγγίζουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Δεν αντέχει καθόλου στα άλατα, για αυτό χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα του νερού με το οποίο ποτίζεται και σωστή επιλογή του λιπάσματος που προστίθεται. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε ένα μέρος μπορεί να αντέξει σε ελαφριά και σύντομη ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να διατηρείται εντυπωσιακή η εμφάνισή της, καλό είναι να απομακρύνονται τα μαραμένα άνθη και φύλλα από το φυτό, αλλά και να σκουπίζονται απαλά τα φύλλα με ένα υγρό πανί, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτικούς φράκτες, άκρες τοίχων, κοντά σε πισίνες, βεράντες και γλάστρες ή ζαρντινιέρες, είτε μόνη της είτε φυτεμένη μαζικά σε συστάδες σε τροπικά αρχιτεκτονικά σχέδια.