Λιγούστρο Εξέλσουμ Σουπέρμπουμ (Ligustrum lucidum “Excelsum superbum”)

Το λιγούστρο “Εξέλσουμε Σουπέρμπουμ” είναι ένας εξαιρετικός διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, πολύ δημοφιλής στην αρχιτεκτονική των κήπων. Όμορφα σχηματισμένος και λαμπερός στην εμφάνιση, φυτεύεται για το δίχρωμο φύλλωμά του, που παραμένει διακοσμητικό σε όλες τις εποχές. Τα άνθη του, αν και διακριτικά, στολίζουν και αυτά το φυτό, παράγοντας μαύρους, σφαιρικούς καρπούς.

  • Μέγεθος – Το λιγούστρο “Εξέλσουμε Σουπέρμπουμ” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, το λιγούστρο αυτό, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαίσιο, λαμπερό φύλλωμά του, σχηματίζεται από μακρόστενα, απλά φύλλα, με στενή κορυφή. Λεία και γυαλιστερά, βαμμένα με πράσινο χρώμα, τα φύλλα στολίζονται με ένα κίτρινο-κρεμ περίγραμμα, ενώ διατηρούν την ωραία τους εμφάνιση, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα λουλούδια του λιγούστρου αυτού, εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μικρά σε μέγεθος και λευκά-κρεμ, συγκεντρώνονται σε όμορφα αραιά μπουκετάκια, καθώς ωριμάζουν σε τσαμπιά από σφαιρικούς, μαύρους καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, φράκτες και φυτικά χωρίσματα, συστάδες, άκρες και όρια του κήπου, φυτεύσεις με λίγες απαιτήσεις και χαμηλή συντήρηση, αστικούς κήπους αλλά και χαλαρές εξοχικές συνθέσεις.