Το λιγούστρο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με καταγωγή από την Άπω Ανατολή. Αγαπημένο για το λαμπερό και σκούρο φύλλωμά του, που διατηρείται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά κηποτεχνίας, με πολλές χρήσεις από φράκτες ως ακόμη και φυτικά γλυπτά.

 

  • Μέγεθος – Το λιγούστρο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαιρετικό φύλλωμά του, έχει όρθια ανάπτυξη, σχηματίζοντας μια πυκνή δροσερή μάζα θάμνου ή μικρού δέντρου. Φτιαγμένο από λαμπερά, σκούρα πράσινα φύλλα, με κηρώδη, λεία υφή, παραμένει πράσινο και πολύ διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα ρομαντικά άνθη του εμφανίζονται το καλοκαίρι μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Αρωματικά, σε απαλό λευκό- κρεμ, συγκεντρώνονται αρκετά μαζί σε αραιά μπουκέτα, που μοιάζουν με λεπτές, αραιές δαντέλες.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Σε περίπτωση που διαμορφωθεί ως φυτοφράκτης μπορεί να χρειαστεί πιο συχνό κλάδεμα, ανάλογα με τις αισθητικές μας προτιμήσεις.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων, λιβάδια και ανοιχτά σημεία, πλαγιές, κήπους χαμηλής συντήρησης, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φυτικά γλυπτά,αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες και κήπους μεσογειακού στυλ.