Λιγούστρο Τεξάνουμ πανασέ (Ligustrum “Texanum Variegatum”)

Το λιγούστρο “Τεξάνουμ” πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, αγαπημένος για το εξαιρετικό φύλλωμά του, με τους όμορφους, ζωηρούς χρωματισμούς. Μόνιμα διακοσμητικό, σε όλες τις εποχές του χρόνου, αντέχει τη σκίαση περισσότερο από άλλα λιγούστρα, επιδεικνύοντας τα πράσινα-κρεμ φύλλα του, με την κιτρινοπράσινη λάμψη και τις περιοδικές ροζ ανταύγειες.

 

  • Μέγεθος – Το λιγούστρο “Τεξάνουμ” πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το εξαιρετικό φύλλωμά του, έχει όρθια ανάπτυξη, σχηματίζοντας μια πυκνή δροσερή μάζα θάμνου ή μικρού δέντρου. Φτιαγμένο από λαμπερά, σκούρα πράσινα φύλλα, με ένα κρεμ περίγραμμα και κιτρινοπράσινη κάτω επιφάνεια, συχνά στολίζεται με επιπλέον ροζ τόνους, ενώ παραμένει πράσινο και διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα ρομαντικά άνθη του εμφανίζονται το καλοκαίρι μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Αρωματικά, σε απαλό λευκό- κρεμ, συγκεντρώνονται αρκετά μαζί σε αραιά μπουκέτα, που μοιάζουν με λεπτές, αραιές δαντέλες. Σε περίπτωση που το φυτό διαμορφωθεί σαν φράκτης, το αυστηρό κλάδεμα αποτρέπει την δημιουργία ανθέων, αφήνοντας το φυτό απλώς με το πλούσιο, λαμπερό του φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή αυτές με μερική σκιά, όμως μπορεί να μεγαλώσει και σε έντονα σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει την έντονη σκίαση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Σε περίπτωση που διαμορφωθεί ως φυτοφράκτης μπορεί να χρειαστεί πιο συχνό κλάδεμα, ανάλογα με τις αισθητικές μας προτιμήσεις.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων, λιβάδια και ανοιχτά σημεία, πλαγιές, κήπους χαμηλής συντήρησης, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φυτικά γλυπτά,αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες και κήπους μεσογειακού στυλ.