Μαγνόλια Στελλάτα (Magnolia stellata)

Η μανώλια στελλάτα είναι ένας φανταστικός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ιαπωνία. Αγαπημένη για την συμπαγή ανάπτυξή της, και τα μαγευτικά άνθη της, σαν λευκά στολίδια με σχήμα αστεριού, είναι ιδανική για να ομορφύνουμε τον κήπο μας, πρωτότυπα και πετυχημένα.

  • Μέγεθος – Η μανώλια στελλάτα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 4,5 έως 6 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 3 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4,5 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το όμορφο φύλλωμά της, απλώνεται πάνω σε γερά και καλά σχηματισμένα κλαδιά. Φτιαγμένο από μεγάλα, απλά, μακρόστενα φύλλα, ντύνει το φυτό μόλις τα άνθη αρχίσουν να πέφτουν. Το φθινόπωρο, καθώς οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν σταδιακά, το φύλλωμα αποχωρίζεται τα κλαδιά, για να επιστρέψει με τις ζέστες της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Το εντυπωσιακότερο μέρος της μαγνόλιας αυτής, είναι φυσικά τα άνθη της, που κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές της άνοιξης. Μεγάλα, σαν λευκά αστέρια, εμφανίζονται στα κλαδιά σαν γιορτινά στολίδια. Κάθε λουλούδι είναι φτιαγμένο από 12 έως και 18 πέταλα,απαλά και πανέμορφα στην όψη.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, μέτρια πηλώδη σύσταση και καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το κλάδεμα της μανώλιας αυτής θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Σε περίπτωση που τελικά αποφασίσουμε να την κλαδέψουμε, αυτό πρέπει να γίνει αμέσως μετά την άνθηση. Για να την βοηθήσουμε να διατηρήσει την εδαφική υγρασία της, μπορούμε να καλύψουμε την βάση της με ένα παχύ στρώμα εδαφοκάλυψης.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, κεντρικά σημεία του κήπου και θέσεις ενδιαφέροντος, μέσα σε γκαζόν, κοντά σε τοίχους και κτίρια, εισόδους, άκρες του κήπου και σημεία που επικοινωνούν με την φυσική βλάστηση και ψηλούς φυτοφράκτες χαλαρής ανάπτυξης.