Μαόνια η οξύφυλλος (Mahonia aquifolium)

Η μαόνια η οξύφυλλος είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με καταγωγή από την βορειοδυτική Αμερική. Σκούρη και λαμπερή, με ελαφρώς αγκαθωτή υφή στο φύλλωμα, αλλάζει το χρώμα της σε ελαφρώς μωβ καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν Την άνοιξη, κατακίτρινα, πλούσια μπουκέτα θα στολίσουν επιπλέον τον κήπο μας.

 

Κοινή ονομασία: Μαόνια η οξύφυλλος

Λατινική ονομασία: Mahonia aquifolium

Οικογένεια: Berberidaceae

 

  • Μέγεθος – Η μαόνια η οξύφυλλος είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, σκούρο της φύλλωμα, είναι φτιαγμένο από μακρόστενα, μυτερά φυλλαράκια με αγκαθωτή εμφάνιση. Σκούρα πράσινα και λαμπερά στην όψη, τα φύλλα αλλάζουν το χρώμα τους σε ελαφρύ μωβ καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Παραμένοντας στα κλαδιά του φυτού καθόλη τη διάκρεια της χρονιάς, δημιουργούν ένα πλούσιο και γεμάτο αποτέλεσμα.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη. Σε μεγάλα, πλούσια μπουκέτα, πάνω στο σκούρο της φύλλωμα, φωτίζουν τον κήπο με το ζωηρό κίτρινο χρώμα τους, ενώ σταδιακά μετατρέπονται σε μαύρους μαλακούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις σκιερές θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, ξέφωτα και ανοιχτά σημεία, άκρες του κήπου που επικοινωνούν με την φυσική βλάστηση, κήπους που σκοπεύουν να προσελκύσουν την βιοποικιλότητα, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, μεσογειακούς κήπους και ξηρικούς εξοχικούς κήπους χαλαρού στυλ.