Μουλενμπέγκια (Muehlenbeckia complexa)

Η μουλενμπέγκια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Νέα Ζηλανδία. Φτιαγμένη από χιλιάδες μικροσκοπικά φυλλαράκια σε σχήμα κύκλου ή καρδιάς, στηρίζεται πάνω σε παράξενους μαλακούς βλαστούς, με λεπτεπίλετη κατασκευή. Ιδιαίτερη στην εμφάνιση και πολύ όμορφη, είναι ιδανική για τη δημιουργία πράσινων σχημάτων ή μιας μόνιμα πράσινης φυσικής κάλυψης.

 

  • Μέγεθος – Η μουλενμπέγκια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ιδιαίτερο και πανέμορφο φύλλωμά της, σχηματίζεται από μικροσκοπικά φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα. Σε σχήμα ολοστρόγγυλο ή αυτό της καρδιάς, τα φύλλα στηρίζονται πυκνά πάνω σε μαλακούς, λεπτούς βλαστούς και μπορούν να διαμορφωθούν όλα μαζί σε παράξενα και περίτεχνα σχήματα.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται μέσα στο φθινόπωρο. Μικροσκοπικά στο μέγεθος και πράσινα στο χρώμα, είναι αρκετά δυσδιάκριτα κι έτσι συχνά θεωρείται ότι δεν υπάρχουν καθόλου.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι μέτρια ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Σε περίπτωση που το μέγεθός της αυξηθεί πολύ, μπορούμε να την περιορίσουμε στο χώρο που θέλουμε κάνοντας ένα κλάδεμα, νωρίς την άνοιξη και αφού περάσουν οι παγετοί.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, άκρες του κήπου και όρια τοίχων, αστικούς κήπους, χαλαρούς εξοχικούς κήπους και κήπους νησιώτικου ή παραθαλάσσιου στυλ.