Μυόπορο το γόνιμο (Myoporum laetum)

Το μυόπορο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με καταγωγή από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και την Χαβάη. Μόνιμα πράσινο, με ένα παράξενο, όμορφο φύλλωμα, με κίτρινους και λευκούς πόρους, στολίζεται από βελούδινα λευκά άνθη, με μωβ πιτσίλες και διακοσμητικούς μωβ καρπούς.

 

  • Μέγεθος – Το μυόπορο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με ύψος που φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 2 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το λαμπερό, πράσινο φύλλωμα του φυτού, σχηματίζεται από πολλά μακρόστενα φύλλα με μυτερή άκρη. Απαλά στην υφή και αρκετά σαρκώδη, χρωματίζονται με ανοιχτούς πράσινους τόνους, ενώ στολίζονται από ευδιάκριτους, λευκούς ή κίτρινους πόρους. Στηριγμένο πάνω σε έναν ανοιχτόχρωμο καφέ κορμό, με παχιά όψη και υφή φελλού, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται το χειμώνα και μέσα στην άνοιξη. Φτιαγμένα από 5 συνήθως πέταλα σε λευκό χρώμα, στολίζονται με σκούρες μωβ κουκίδες, ενώ είναι ελαφρώς χνουδωτά και βελούδινα στην υφή. Ωριμάζοντας, τα λουλούδια δίνουν την θέση τους σε σκούρους, κοκκινο-μωβ καρπούς, που συνεχίζουν να στολίζουν το φυτό.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους 0°C μπορεί να καταστραφεί τελείως. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την αλμύρα και τις παραθαλάσσιες συνθήκες. 
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Το χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, θα πρέπει να προστατεύεται με ένα στρώμα εδαφοκάλυψης, ή ακόμα καλύτερα να μεταφέρεται σε κάποιο ζεστό και προστατευμένο χώρο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, χωρίσματα του κήπου, άκρες τοίχων, εσπαλιέρες, ξέφωτα και ανοιχτά σημεία, άκρες του κήπου και διάφορους αστικούς, εξοχικούς ή νησιώτικους κήπους.