Ναντίνα Φάιρ Πάουερ (Nandina domestica “Fire power”)

Η ναντίνα “Φάιρ Πάουερ” είναι ένας φανταστικός διακοσμητικός θάμνος, με μικρό μέγεθος, συμπαγές σχήμα και εκπληκτικούς χρωματισμούς που διαρκούν όλο το χρόνο. Σημείο ενδιαφέροντος του φυτού, είναι το φύλλωμά του, το οποίο από πράσινο-κίτρινο την άνοιξη, αλλάζει όσο το κρύο αυξάνεται σε πορτοκαλί και τελικά εντυπωσιακό χειμωνιάτικο κόκκινο.

 

  • Μέγεθος – Η ναντίνα “Φάιρ Πάουερ” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικό, συμπαγές φύλλωμά της, έχει όρθια εμφάνιση ενώ σχηματίζεται από κομψά χωρισμένα φύλλα, με απλό σχήμα και μυτερή κατάληξη. Ανοιχτά πράσινα ως κίτρινα-λαχανί, την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φύλλα τελικά αποκτούν πορτοκαλί και έντονα κόκκινες αποχρώσεις, το φθινόπωρο και το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα άνθη την ναντίνας αυτής εμφανίζονται το καλοκαίρι. Είναι μικρά και άσπρα στο χρώμα και πολλά μαζί, πιάνονται σε ωραία κωνικά μπουκετάκια.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε έντονα σκιαζόμενα σημεία με αρκετή επιτυχία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε ελαφρά, αφαιρώντας προβλαματικούς και καχεκτικούς βλαστούς.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μικρές ή μεγάλες συστάδες και σειρές, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, φυτοφράκτες και φυσικά χωρίσματα, εξοχικούς κήπους και κήπους ασιατικού στυλ.