Ναντίνα “Γκαλφ Στριμ” (Nandina domestica “Gulf Stream”)

Η ναντίνα “Γκαλφ Στριμ” είναι ένας εκπληκτικός διακοσμητικός θάμνος, με έντονα χρωματισμένο, πυκνό φύλλωμα και υπέροχους κόκκινους καλλωπιστικούς καρπούς. Ξεκινώντας από μπρονζέ-πορτοκαλί, τα φύλλα της σκουραίνουν σε πράσινο χρώμα, για να αλλάξουν ξανά την εμφάνισή τους σε κόκκινο και χρυσό το χειμώνα.

  • Μέγεθος – Η ναντίνα “Γκαλφ Στριμ” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ολοζώντανο, συμπαγές φύλλωμά της, σχηματίζεται από κομψά χωρισμένα φύλλα, με απλό σχήμα και μυτερή κατάληξη. Μπρονζέ-πορτοκαλί στο χρώμα όταν αρχικά εμφανίζονται, τα φύλλα σταδιακά σκουραίνουν σε βαθύ πράσινο, συχνά διατηρώντας κάποια πορτοκαλί ανταύγεια μέσα στο πράσινο. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, το φύλλωμα αποκτά ελαφρώς κόκκινους και χρυσούς τόνους.
  • Άνθη – Τα άνθη την ναντίνας αυτής εμφανίζονται το καλοκαίρι. Μικρά και άσπρα στο χρώμα, είναι πιασμένα σε κωνικά μπουκετάκια, ενώ καθώς ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε κόκκινους και πολύ διακοσμητικούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε ελαφρά, αφαιρώντας προβλαματικούς και καχεκτικούς βλαστούς.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, μικρές ή μεγάλες συστάδες και σειρές, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, φυτοφράκτες και φυσικά χωρίσματα, εξοχικούς κήπους και κήπους ασιατικού στυλ.