Η ναντίνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Αγαπημένη για το κομψό, συμπαγές φύλλωμά της και τους υπέροχους καλλωπιστικούς της καρπούς, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά κηποτεχνίας, με έντονο ενδιαφέρον από το φθινόπωρο μέχρι την επόμενη άνοιξη.

 

  • Μέγεθος – Η ναντίνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 90 εκατοστά έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 60 εκατοστά περίπου, μπορεί να φτάσει ως και 1,2 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το ολοζώντανο, συμπαγές φύλλωμά της, σχηματίζεται από κομψά χωρισμένα φύλλα, με απλό σχήμα και μυτερή κατάληξη. Σκούρα πράσινα στο χρώμα, τα φύλλα, στηρίζονται πάνω σε λεπτούς και κομψά βαλμένους βλαστούς, ενώ διατηρούνται διακοσμητικά καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα άνθη την ναντίνας εμφανίζονται αργά την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μικρά και άσπρα στο χρώμα, με διακριτικές κίτρινες πινελιές στο εσωτερικό, είναι πιασμένα σε κωνικά μπουκετάκια στις άκρες του φυλλώματος. Καθώς ωριμάζουν, τα άνθη δίνουν τη θέση τους σε κόκκινους και πολύ διακοσμητικούς καρπούς, που διατηρούν μια όμορφα χρωματισμένη εικόνα από το φθινόπωρο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να αναπτυχθεί και με έντονη σκίαση, σχηματίζοντας όμως λιγότερο ελκυστικό φύλλωμα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αντέξει και σε έντονη σκίαση. Ταυτόχρονα, έχει καλή αντοχή στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -100°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε ελαφρά, αφαιρώντας προβλαματικούς και καχεκτικούς βλαστούς.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μικρές ή μεγάλες συστάδες και σειρές, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, φυτοφράκτες και φυσικά χωρίσματα, εξοχικούς κήπους και κήπους ασιατικού στυλ.