Νυχτολούλουδο (Cestrum nocturnum)

Το νυχτολούλουδο είναι ένας φουντωτός, τροπικός θάμνος, με καταγωγή από την κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Στολισμένο με ένα πλατύ, δροσερό φύλλωμα και μεθυστικά λουλούδια που ανοίγουν με τη δύση και κρύβονται στην ανατολή, αποτελεί μια καλαίσθητη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα επιλογή, για μεσογειακούς κήπους ή ένα μπαλκόνι στην πόλη.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του νυχτολούλουδου ξεκινά από τα 2,4 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 3 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 1 μέχρι 1,8 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και δροσερό φύλλωμά του, σχηματισμένο από μυτερά, λεία φύλλα σε σκούρο πράσινο χρώμα, στηρίζεται σε ευλίγιστους λεπτούς βλαστούς, που γέρνουν με χάρη στα πλάγια. Όπως η πλειοψηφία των τροπικών φυτών, διατηρεί την όμορφη εμφάνισή του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, με την προϋπόθεση ότι προστατεύεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Άνθη – Τα λευκά-κρεμ άνθη του εμφανίζονται το καλοκαίρι κι έχουν μακρόστενο σωληνοειδές σχήμα. Μαζεμένα αρκετά μαζί σε μεθυστικά αρωματισμένα μπουκέτα, ανοίγουν το απόγευμα, ενώ το πρωί ξανακλείνουν. Ωριμάζοντας, τη θέση τους δίνουν σε μικρά τσαμπιά με λευκούς στρογγυλούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως σε περιοχές με καύσωνες θα χρειαστεί προστασία από τον καυτό ήλιο. Σημαντικό είναι ακόμη, να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Είναι φυτό αρκετά αυαίσθητο στον παγετό και μπορεί να αντέξει μόνο σύντομο κρύο έως τους -5°C. Παρόλο που το αρέσει να έχει αρκετό φως, είναι επίσης επιρρεπές στα εγκαύματα από τον καυτό ήλιο, σε περιοχές με πολύ έντονο καλοκαίρι.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν απαιτεί κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά σοβαρά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, φυτοφράκτες και φυσικά χωρίσματα, μεσογειακούς κήπους, αστικούς κήπους και πλατείες ή κήπους νησιώτικου στυλ.