Ορτανσία αναρριχητική (Hydrangea anomala petiolaris)

Η αναρριχητική ορτανσία είναι ένας εντυπωσιακός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ιαπωνία και την νότια Κορέα. Με την ικανότητα να προσδένεται σε διάφορες κατασκευές, όπως τοίχους, μάντρες και πέργκολες, καλύπτει υπέροχα με το πλατύ φύλλωμά της, χαρίζοντας μεγάλα λευκά μπουκέτα ορτανσίας.

 

  • Μέγεθος – Η αναρριχητική ορτανσία είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει πάνω από τα 12 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και καλά αναπτυσσόμενο φύλλωμά της, στηρίζεται πάνω σε σταθερά, ιδιαίτερα δομημένα κλαδιά, που την βοηθούν να αναπτύσσεται τόσο ως θάμνος, όσο και ως αναρριχώμενη σε διάφορες επιφάνειες, όπως τοίχους, μάντρες και πέργκολες. Φτιαγμένο από απλά, πλατιά φύλλα, σε ζωηρές αποχρώσεις του πράσινου, το φθινόπωρο αλλάζει σε κίτρινο το χρώμα του, λίγο πριν πέσει από τα κλαδιά.
  • Άνθη – Τα λουλούδια της αναρριχητικής ορτιανσίας εμφανίζονται αργά την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, δημιουργώντας ένα πανέμορφο και πλούσιο θέαμα. Μικρά και ολόλευκα, πιασμένα πολλά μαζί σε μπουκέτα των 20 εκατοστών, καμαρώνουν διάσπαρτα μέσα από το φύλλωμα, διακοσμώντας τους τοίχους ή άλλες κατασκευές του κήπου μας.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα όξινα χώματα ή εκείνα με ουδέτερο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Ακόμα. μπορεί να επιβιώσει σε σημεία αρκετά σκιερά όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Κάθε λίγα χρόνια, μπορούμε να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, κλαδεύοντας αμέσως μετά την ανθοφορία της.
  • Είναι κατάλληλη για άκρες τοίχων, ψηλές μάντρες, πέτρινα όρια και καφασωτά, όπου μπορεί να στηριχθεί και να αναρριχηθεί. Ακόμα, ταιριάζει πολύ καλά σε πέργκολες, αψίδες, τοιχία και χαμηλές μάντρες, εφαφοκαλύψεις, πλαγιές και κατηφορικά σημείαμ κορμούς κομμένων δέντρων και σωρούς από πέτρες ή άλλα υλικά που θέλουμε να καλύψουμε.