Ορτανσία Φλοριμπούντα (Hydrangea paniculata “floribunda”)

Η ορτανσία φλοριμπούντα είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με εξαίσιο, πυκνό φύλλωμα και μοναδικά όμορφα άνθη. Σκούρη πράσινη σχεδόν όλο το χρόνο, με μια λαμπερή γεμάτη εμφάνιση, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, στολίζεται με μεγάλα ρομαντικά μπουκέτα, σε λευκούς και απαλούς ροζ τόνους.

  • Μέγεθος – Η ορτανσία φλοριμπούντα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το συμπαγές και λαμπερό φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από πλατιά, οβάλ φύλλα, με ελαφρώς οδοντωτό περίγραμμα. Σκούρο στο χρώμα, δημιουργεί έναν πυκνό και καλά σχηματισμένο θάμνο, που καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, σταδιακά ρίχνει τα φύλλα του.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη της ορτανσίας αυτής εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Πιασμένα σε μεγάλα, κωνικά μπουκέτα, που συγκρατούν τα μικρά, λευκά πέταλα, έχουν φανταστική ρομαντική όψη, ενώ καθώς ωριμάζουν χρωματίζονται με ελαφρώς ροζ τόνους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα όξινα χώματα ή εκείνα με ουδέτερο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Κάθε λίγα χρόνια, μπορούμε ακόμη να επέμβουμε πιο αυστηρά, αφήνοντας λίγους οφθαλμούς ανά κλαδί, νωρίς την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και χαμηλά φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους,.