Ο όσμανθος είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με πλούσιο πυκνό φύλλωμα, αρωματικά, λευκά άνθη και μικρούς, μαύρους διακοσμητικούς καρπούς. Το ομορφότερο χαρακτηριστικό του: τα σκούρα πράσινα φυλλαράκια του, με την αγκαθωτή εμφάνιση σαν γκι, που στολίζουν τον κήπο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

  • Μέγεθος – Ο όσμανθος είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό τουμέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαίσιο φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από χιλιάδες μακρόστενα φυλλαράκια, με μυτερές άκρες και αγκαθωτή εμφάνιση. Σκούρα πράσινα στο χρώμα τους, θυμίζουν πολύ τα φύλλα γκι. Παραμένοντας στα κλαδιά του φυτού καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δίνουν ζωντάνια και όμορφες υφές στον κήπο που θα βρεθούν.
  • Άνθη – Τα υπέροχα ανθάκια του εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μικρά, λευκά και με ένα ευχάριστο, έντονο άρωμα, συχνά ακολουθούνται από μικρούς μαύρους καρπούς που διακοσμούν εκ νέου το φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, φυτικά χωρίσματα, κήπους χαμηλής συντήρησης και αστικούς ή εξοχικούς κήπους.