Όσμανθος πανασέ (Osmanthus heterophyllus “Variegatus”)

Ο όσμανθος πανασέ είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με πλούσιο πυκνό φύλλωμα, αρωματικά, λευκά άνθη και μικρούς, μαύρους διακοσμητικούς καρπούς. Το ομορφότερο χαρακτηριστικό του: τα αγκαθωτά, μακρόστενα φυλλαράκια του, σε σκούρο πράσινο και κρεμ χρώμα, που στολίζουν τον κήπο μας με όγκο και αντιθέσεις όλη τη χρονιά.

  • Μέγεθος – Ο όσμανθος πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 150 εκατοστά έως 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαιρετικά όμορφο φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από χιλιάδες μακρόστενα φυλλαράκια, με μυτερές άκρες και αγκαθωτή εμφάνιση. Σκούρα πράσινα στο χρώμα τους, τα φύλλα του στολίζονται επιπλέον με ένα απαλό κρεμ περίγραμμα, που κάνει αντίθεση με τους σκοτεινούς τόνους του εσωτερικού του. Παραμένοντας στα κλαδιά του φυτού καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σίγουρα θα κλέψουν την παράσταση στο χειμερινό κήπο μας.
  • Άνθη – Τα υπέροχα ανθάκια του εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μικρά, λευκά και με ένα ευχάριστο άρωμα, συχνά ακολουθούνται από μικρούς μαύρους καρπούς που διακοσμούν εκ νέου το φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, φυτικά χωρίσματα, κήπους χαμηλής συντήρησης και αστικούς ή εξοχικούς κήπους.