Περοβσκία ή Ρωσικό φασκόμηλο (Perovskia atriplicifolia)

Η περοβσκία ή αλλιώς ρώσικο φασκόμηλο, είναι ένα καταπληκιτκό, διακοσμητικό φυτό με καταγωγή από την Κίνα και τα Ιμαλάια. Σχηματισμένη σαν γκριζοπράσινος θάμνος, αναδύει ένα χαρακτηριστικό άρωμα βοτάνου, ενώ εποχικά, θα δούμε τα υπέροχα σχηματισμένα μπουκέτα της, σε μωβ-λεβαντί αποχρώσεις. Πολύ ανθεκτική, τόσο στο κρύο όσο και στην ξηρασία, είναι η ιδανική προσθήκη για τον κήπο, όπου χαρίζει ενδιαφέρον και γεμάτη όψη όλο το χρόνο.

 

  • Μέγεθος – Η περοβσκία ή αλλιώς ρώσικο φασκόμηλο, είναι ένα διακοσμητικό, θαμνώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 90 εκατοστά έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 60 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1,2 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικό κι έντονα διακοσμητικό φύλλωμά της, στηριγμένο σε λεπτά, τετραγωνισμένα βλαστάρια, σχηματίζεται από μικρά γκριζο-πράσινα φυλλαράκια, με ένα χαρακτηριστικό άρωμα βοτάνου. Διατηρώντας την υπέροχη όψη του, καθόλη τη χρονιά, προσφέρει μια διαρκή εντυπωσιακή εμφάνιση, που στολίζει τον χειμερινό κήπο.
  • Άνθη – Τα πολυάριθμα, μικροσκοπικά άνθη της, μαζεμένα πολλά μαζί, στις άκρες των βλαστών της, εμφανίζονται από τον Ιούλιο μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου. Χρωματισμένα σε εκπληκτικές αποχρώσεις μεταξύ μωβ-μπλε και λεβάντας, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν στον κήπο τους ένα έυκολο, φυτό με άνθηση που διαρκεί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά μπορεί να μεγαλώσει και σε εκείνες με ελαφριά σκιά. Μεγαλύτερη ανθοφορία επιτυγχάνεται σε πλήρη ηλιοφάνεια, ενώ όσο η σκιά που δέχεται αυξάνεται, το φύλλωμα δείχνει λιγότερο συμπαγές και τελικά λυγίζει στα πλάγια δημιουργώντας κενά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά ή βαριά πηλώδη εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Ένα αυστηρό κλάδεμα, νωρίς την άνοιξη, είναι αρκετό για να διατηρήσει όμορφο το σχήμα και το μέγεθός της αλλά και να βελτιώσει την εμφάνιση του φυλλώματος.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, κήπους χαμηλής συντήρησης με λίγες ανάγκες σε νερό, χαμηλούς φυτικούς φράκτες, φυτεμένη σε συστάδες αλλά και σε σημεία προσέλκυσης ενδιαφέροντος.