Η πικροδάφνη είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Μεσόγειο ως την δυτική Κίνα. Ένα πανέμορφο, μόνιμα πράσινο φυτό, με πυκνό φύλλωμα και υπέροχα χρωματιστά άνθη, συνυφασμένα με τον νησιώτικο ή μεσογειακό κήπο. Ιδαίτερα εύκολη στην προσαρμογή της και διαθέσιμη σε ποικιλία χρωμάτων, σίγουρα έχει τον τρόπο της να ταιριάξει στις συνθέσεις μας.

  • Μέγεθος – Η πικροδάφνη είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και πλούσιο φύλλωμά της, σχηματίζεται από απλά, μακρόστενα φύλλα, με μυτερή απαλή άκρη. Σκούρο πράσινο στο χρώμα, και με απαλούς βλαστούς και κλαδιά, απελευθερώνει ένα λευκό, γαλακτώδες υγρό όταν τραυματιστεί. Μόνιμα πράσινο, σχηματίζει όμορφους διακοσμητικούς θάμνους, όμως μπορεί να διαμορφωθεί και σαν μικρό δέντρο.
  • Άνθη – Τα ρομαντικά λουλούδια της πικροδάφνης εμφανίζονται το καλοκαίρι. Σε αραιά μπουκέτα, στις άκρες του φυλλώματος, έχουν το σχήμα χωνιού με ελαφρώς τετραγωνισμένα πέταλα, ενώ βάφονται σε διάφορα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, ροζ, φούξια και βαθύ κόκκινο χρώμα.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε ελαφρύ παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της. Παρόλο που ανέχεται καλά το αυστηρό κλάδεμα και τον ελαφρύ σχηματισμό σε σχήματα, μπορεί να αφεθεί και χωρίς τακτικό κλάδεμα να μεγαλώσει ελεύθερα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια του κήπου, ξηρικούς κήπους, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς και παραθαλάσσιους ή νησιώτικους κήπους.