Πορφυρή βερβερίδα (Berberis thunbergii “Atropurpurea”)

Η πορφυρή βερβερίδα είναι ένας εντυπωσιακός και πολύ δημοφιλής θάμνος, αγαπημένος για το πλούσιο και μοναδικό φύλλωμά του. Ζωηρή στην ανάπτυξη, αλλάζει συνεχώς το φύλλωμά της, ανάμεσα σε αποχρώσεις από πράσινο-μωβ, βαθύ μωβ-κόκκινο έως και έντονο πορφυρό το φθινόπωρο. Τα εποχιακά άνθη της, σε διακριτικό κίτρινο-κρεμ, συμπληρώνουν την εικόνα, κάνοντάς την ένα φυτό μόνιμα ενδιαφέρον.

  • Μέγεθος – Η πορφυρή βερβερίδα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η βερβερίδα θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό φύλλωμά της, έντονα διακοσμητικό και αγαπημένο από τους κηποτέχνες παγκοσμίως, βρίσκεται συνεχώς σε διαδοχικές χρωματικές αλλαγές. Από πράσινο-μωβ, σε βαθύ μωβ-κόκκινο έως και έντονο πορφυρό το φθινόπωρο, τελικά αποχωρίζεται τα κλαδιά για να επιστρέψει την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά και λεπτεπίλεπτα άνθη της, σε διακριτικό κίτρινο-κρεμ εμφανίζονται την άνοιξη. Συμπληρώνοντας ιδανικά τους χρωματισμούς του φυλλώματος, σταδιακά μετατρέπονται σε λαμπερούς κόκκινους καρπούς που εξαφανίζονται μέσα στο φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C και περισσότερο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Την ίδια εποχή μπορεί επίσης να γίνει και οποιαδήποτε μορφοποίηση στο σχήμα της, για να αποκτήσει πιο συμπαγή κι οριοθετημένη όψη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, όρια του κήπου ή κτιρίων, άκρες τοίχων, πάρκα, πλατείες, αστικούς και εξοχικούς κήπους αλλά και κήπους χαμηλής συντήρησης ή παραθαλάσσιου στυλ.