Προύνος λουζιστανικός (Prunus lusitanica)

Ο προύνος ο λουζιστανικός είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ιβηρική χερσόνησο. Μεγάλος σε μέγεθος, απλώνει τα λεία κοκκινωπά κλαδιά του πλατιά, στηρίζοντας ένα πλούσιο, γυαλιστερό φύλλωμα με διαρκή ομορφιά. Τα άνθη του, σε μακριά, λευκά μπουκέτα που γέρνουν στο πλάι, αναδύουν ένα υπέροχο άρωμα.

 

  • Μέγεθος – Ο προύνος ο λουζιστανικός είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει πάνω από 12 μέτρα και πλάτος που ξεπερνά τα 8 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα -Το πλατύ και φουντωτό του φύλλωμα, στηρίζεται πάνω σε λεία, κοκκινωπά κλαδιά με λαμπερή εμφάνιση. Φτιαγμένο από δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα, χρωματίζεται σκούρο πράσινο, επιτρέποντας στις κόκκινες ανταύγειες των βλαστών να αναδεικνύονται εδώ κι εκεί. Με τον ερχομό του χειμώνα, το φύλλωμα παραμένει διακοσμητικό πάνω στο φυτό, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια στο τοπίο.
  • Άνθη – Κάθε καλοκαίρι, το σκούρο του φύλλωμα, ντύνεται με εκπληκτικά, λευκά μπουκέτα, που στην άκρη στενεύουν και γέρνουν απαλά προς τα κάτω. Μικρά, με ένα ελαφρώς κίτρινο κέντρο, τα άνθη του απελευθερώνουν ένα μοναδικό άρωμα, ενώ αποζημιώνουν για το μικρό τους μέγεθος, σχηματίζοντας τσαμπιά ως και 25 εκατοστά μακριά. Ωριμάζοντας, τα άνθη μετατρέπονται σε σκούρους μωβ καρπούς που συνεχίζουν να διακοσμούν τον κήπο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, κλαδεύουμε στο επιθυμητό στυλ, την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά και νωρίς το καλοκαίρι εάν απαιτείται.
  • Είναι κατάλληλο για φράκτες, μπορντούρες και φυσικά όρια, άκρες του κήπου, όρια τοίχων και φυσικά χωρίσματα, κήπους χαμηλής συντήρησης, ξηρικούς κήπους, αστικούς κήπους και χαλαρούς κήπους εξοχικού στυλ.