Πυξάρι ή Πυξός (Buxus sempervirens)
Το πυξάρι ή αλλιώς πυξός, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νοτιοδυτική Ευρασία και τη βόρειο Αφρική. Ανθεκτικός στη ζέστη αλλά και το κρύο, χρησιμοποιείται εκτενώς στην παγκόσμια κηποτεχνία, προσφέροντας το μοναδικό, συμπαγές φυλλωμά του και δημιουργώντας πλούσιες φυλλώδεις φυτεύσεις.
- Μέγεθος – Το πυξάρι ή αλλιώς πυξός, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Είναι ένα φυτό αργής ανάπτυξης και για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια.
- Φύλλωμα – Το φουντωτό και πυκνό φύλλωμά του, αποτελείται από μικροσκοπικά, στρογγυλεμένα φύλλα. Λαμπερό στην όψη και συμπαγές στο σχηματισμό, παραμένει πράσινο και διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
- Άνθη – Αν και σχηματίζει λουλούδια, σχεδόν πάντα περνούν απαρατήρητα, καθώς είναι πολύ μικρά και κίτρινα και εύκολα επισκιάζονται από το πυκνό, σκούρο φύλλωμα.
- Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
- Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
- Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
- Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
- Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να το κλαδέψουμε στο επιθυμητό σχήμα φράκτη ή να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα μέρη, διατηρώντας ένα πιο φυσικό σχήμα.
- Είναι κατάλληλο για φράκτες, μπορντούρες, όρια και χωρίσματα, άκρες του κήπου και λεπτομέρειες που οριοθετούν άλλα στοιχεία του κήπου, πλαγιές, κατηφορικά σημεία, γλάστρες, ζαρντινιέρες, εισόδους, μπαλκόνια και διάφορους αστικού