Ράμνος ή Κιτρινόξυλο (Rhamnus Alaternus)

Ο ράμνος ή αλλιώς κιτρινόξυλο, είναι ένας μεγάλος διακοσμητικός θάμνος με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Κύριο χαρακτηριστικό του, το ζωηρό, σκουροπράσινο φύλλωμα, που διατηρεί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Εύκολος στην καλλιέργεια, και μόνιμα στολισμένος με μια λαμπερή όψη, διεκδικεί επάξια τη θέση του σε μεγάλους κήπους με έξυπνο σχεδιασμό.

  • Μέγεθος – Ο ράμνος ή αλλιώς κιτρινόξυλο, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας πάλι από τα 2,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει επίσης τα 4 μέτρα σε έκταση. Για να αποκτήσει το τελικό του μέγεθος, ο ράμνος θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει άλλο.
  • Φύλλωμα – Το λαμπερό και καταπράσινο φύλλωμά του, σχηματίζουν χιλιάδες ωοειδή φυλλαράκια με λεία, γυαλιστερή υφή. Ανεπηρέαστος από τις εναλλαγές των εποχών, ο ράμνος διατηρεί την πρασινάδα του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δίνοντας σταθερά χρώμα στον κήπο.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά λουλούδια του εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Διακριτικά, σε κίτρινο χρώμα, σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε κοκκινωπούς καρπούς που με το χρόνο μαυρίζουν.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή ξηρό άνεμο. Τέτοια σημεία είναι εκείνα με νότιο, δυτικό ή νοτιοδυτικό προσανατολισμό.
  • Πότισμα – Χρειάζεται λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Μόλις μεγαλώσει δεν απαιτεί πια πρόσθετη υγρασία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα, ενώ αν το επιλέξουμε για να κατευθύνουμε την ανάπτυξη και το σχήμα του, μπορούμε να το κάνουμε εύκολα, νωρίς της άνοιξη ή το φθινόπωρο. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, μεγάλους αστικούς ή εξοχικούς κήπους, πάρκα, κήπους παραθαλάσσιου στυλ και φυτεύσεις χαμηλής συντήρησης με αντοχή στην ξηρασία.