Ρέο ή Ρόιο (Tradescantia spathacea)

Το ρέο ή ρόιο είναι ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από το νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Αγαπημένο για το μοναδικό φύλλωμά του, σαν λεπίδες σπαθιών που ξεπηδούν μέσα από το έδαφος, στολίζεται με πολύχρωμες διακοσμητικές λωρίδες, σε μωβ, πράσινα και ροζ με κρεμ χρώματα. Κατάλληλο για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεγαλώνει πανεύκολα και δίνει χρώμα και ζωντάνια στο χώρο.

 

  • Μέγεθος – Το ρέο είναι ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 15 έως 30 εκατοστά. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 30 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 60 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του, σαν λεπίδες σπαθιών που ξεπηδούν μέσα από το έδαφος, στολίζεται με πολύχρωμες διακοσμητικές λωρίδες, που ενισχύουν την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Το χρώμα που επικρατεί είναι το μωβ και το σκούρο πράσινο, όμως ανιχνεύονται ροζ και κρεμ τόνοι επίσης, εδώ κι εκεί. Η υπέροχη αυτή όψη διατηρείται ανέπαφη μέσα στης εποχές, αρκεί να το φυτέψουμε σε ένα προστατευμένο, ζεστό σημείο.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά λευκά άνθη του εμφανίζονται διάσπαρτα μέσα στις εποχές του χρόνου. Πάνω στο εντυπωσιακό του φύλλωμα, τα συγκρατούν μικρές, μωβ “βαρκούλες” από φύλλα που μοιάζουν σαν καλαθάκια για λουλούδια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και τον κρύο άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους 5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, και να του δώσουμε γεμάτη όψη, μπορούμε να το “τσιμπάμε” χαμηλά, το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη ή όταν η ανάπτυξή του ξεφεύγει.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εσωτερικούς χώρους, μπαλκόνια, εισόδους και κρεμαστά καλάθια ή περβάζια, εδαφοκαλύψεις, βραχόκηπους, ζεστούς και ξηρούς κήπους ή κήπους μεσογειακού στυλ.