Ρουέλια ή Μεξικάνικη πετούνια (Ruellia brittoniana)

Η ρουέλια ή αλλιώς μεξικάνικη πετούνια, είναι ένα υπέροχο, ποώδες φυτό, με καταγωγή από το Μεξικό και τις Αντίλες. Αγαπημένη για τα όμορφα μωβ-μπλε άνθη της, που θυμίζουν πολύ πετούνιες, στολίζεται επιπλεόν με ένα λεπτό, σκούρο φύλλωμα. Ανθεκτική στο κρύο και την ξηρασία και καθόλου απαιτητική, σίγουρα θα ομορφύνει το χώρο μας αν την επιλέξουμε.

 

  • Μέγεθος – Η ρουέλια ή αλλιώς μεξικάνικη πετούνια, είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 60 εκατοστά έως και 90 εκατοστά ψηλά.
  • Φύλλωμα – Το λεπτό και σκούρο της φύλλωμα, είναι φτιαγμένο από μακριά και στενά φυλλαράκια, με μυτερή άκρη και λαμπερή, βαθιά πράσινη εμφάνιση. Παραμένοντας πράσινο και διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, συμπληρώνει ιδανικά τις συνθέσεις μας, ακόμα όταν το φυτό δεν έχει πια άνθη.
  • Άνθη – Τα άνθη της ρουέλιας εμφανίζονται από τα μέσα καλοκαιριού μέχρι και το φθινόπωρο. Πολλά σε ποσότητα, διάσπαρτα μέσα στο φύλλωμα, θυμίζουν πολύ τα άνθη πετούνιας, καθώς αναδεικνύουν τους όμοργφους μωβ και μπλε χρωματισμούς τους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Μπορεί να αναπτυχθεί σε εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση αλλά και όσα συγκρατούν το νερό και δεν στραγγίζουν τόσο αποδοτικά.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Ακόμα, μπορεί να επιβιώσει σε βαριά και κακώς στραγγιζόμενα εδάφη που συγκρατούν περιττή υγρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, εδαφοκαλύψεις, ξέφωτα και ανοιχτά σημεία, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, άκρες λιμνών και υδάτινων στοιχείων, κοντά σε ρυάκια, σε αστικούς και εξοχικούς κήπους και υγρούς κήπους ή βαλτώδη εδάφη.