Ρουέλια μάκρανθα (Ruellia macrantha)

Η ρουέλια μάκρανθα είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Βραζιλία. Εφοδιασμένη με ένα μόνιμα πράσινο φύλλωμα, από απαλά, ματ φύλλα, έχει αγαπηθεί για τα μεγάλα ροζ-μωβ άνθη της, σε υπέροχο σχήμα τρομπέτας, που στολίζουν το φυτό μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα.

  • Μέγεθος – Η ρουέλια μάκρανθα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 10 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και μισό μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ανοιχτό και όρθιο φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από όμορφα, απλά φύλλα, με απαλή υφή και ελαφρώς τριχωτή επιφάνεια. Ματ πράσινα στο χρωματισμό, μπορεί να γίνουν ως 15 εκατοστά μακριά, ενώ παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα υπέροχα, ρομαντικά της άνθη εμφανίζονται το φθινόπωρο με χειμώνα. Σε σχήμα χωνιού και με πλούσιο μωβ-ροζ χρώμα, φτάνουν τα 8 εκατοστά σε μήκος, καθώς σχηματίζονται μοναχικά, μακριά το ένα από το άλλο πάνω στο φύλλωμα.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα τα χώματα, προτιμά τα αμμώδη και πηλώδη.
  • Ανθεκτικότητα –  Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους 5°C μπορεί να καταστραφεί τελείως.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Τα πρώτα χρόνια, βοηθάμε στην δημιουργία μιας καλά διακλαδισμένης βάσης, κορυφολογόντας τους τρυφερούς της βλαστούς. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή της. Ταυτόχρονα, αφαιρούμε ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, εξοχικούς και νησιώτικους κήπους και γενικά προστατευμένες θέσεις με αρκετή ζέστη.