Σάλβια Λεύκανθα (Salvia leucantha)

Η σάλβια λεύκανθα είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από το Μεξικό και την τροπική Αμερική. Με ένα πυκνό, πράσινο φύλλωμα, με λευκή την κάτω του επιφάνεια, δημιουργεί ευχάριστες συνθέσεις, μαζί με άλλα φυτά στον κήπο. Τα άνθη της, λευκά, με έντονες μωβ πινελιές, δίνουν επιπλέον χρώμα και ομορφιά στο τοπίο.

 

  • Μέγεθος – Η σάλβια λεύκανθα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτραο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και πλούσιο φύλλωμά της, φτιάχνεται από λεπτά, μακρόστενα φύλλα, με πράσινο χρώμα και λευκή κάτω επιφάνεια. Χαμηλό στην ανάπτυξη, δημιουργεί όμορφες συνθέσεις μαζί με άλλα φυτά, ενώ διατηρεί την εμφάνισή του καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα μικρά, λευκά άνθη της εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι. Στολισμένα με έντονες μωβ λεπτομέρειες, συχνά δίνουν την αίσθηση πώς ολόκληρα τα βλαστάρια που συγκρατούν τα άνθη, είναι βαμμένα στους ίδιους τόνους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Ιδανικό έφαφος για την ανάπτυξή της είναι το μέτριας σύστασης χώμα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -0°C μπορεί να καταστραφεί τελείως.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, χαλαρούς εξοχικούς κήπους και νησιώτικους κήπους ή κήπους μεσογειακού στυλ.