Ο σχίνος είναι είναι ένας μεγάλος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό φυτό του φυσικού ελληνικού τοπίου και τέλεια προσαρμοσμένο να μεγαλώνει χωρίς φροντίδα, χαρίζει πλούσιο αρωματικό φύλλωμα, όμορφους κόκκινους καρπούς και ένα αποτέλεσμα εναρμονισμένο με το τοπίο.

 

  • Μέγεθος – Ο σχίνος είναι είναι ένας μεγάλος διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 4,5 έως 7,5 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 6 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 9 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το ελκυστικό φύλλωμά του, στηριγμένο πάνω σε πυκνά χωρισμένα κλαδιά, σχηματίζεται από μικροσκοπικά, πράσινα φυλλαράκια, με δερματώδη υφή και έντονο χαρακτηριστικό άρωμα. Πυκνό και πανέμορφο όλες τις εποχές, μεταφέρει το ελληνικό τοπίο στον κήπο μας, όπου μεγαλώνει ελεύθερα ή διαμορφωμένο σε σχήμα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του, έχουν πράσινο χρώμα και σχεδόν πάντα περνούν απαρατήρητα. Τα αρσενικά άνθη χωρίζονται από τα θηλυκά πάνω σε ξεχωριστικό φυτό, όμως όταν τα δύο συνυπάρξουν στον ίδιο κήπο, μπορούμε να απολαύσουμε τους διακοσμητικούς καρπούς του, σε ανοιχτό κόκκινο-ροζ χρώμα, που αλλάζει σε μαύρο γυαλιστερό.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα όμως, προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -7°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από τα πετρώδη χώματα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλος για φυτοφράκτες και φυσικά όρια, εξοχικούς μεσογειακούς κήπους χαλαρού στυλ, φυτεύσεις που θυμίζουν φυσική βλάστηση, κήπους χαμηλής συντήρησης, ξηρικούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.