Στρελίτζια ή στρελίτσια (Strelitzia reginae)

Η στρελίτζια ή αλλιώς πουλί του παραδείσου, είναι ένα διακοσμητικό αειθαλές φυτό με καταγωγή από τη νότιο Αφρική. Χάρη στα υπέροχα πλατιά της φύλλα και κυρίως τα εντυπωσιακά πολύχρωμα άνθη της, με μορφή κεφαλιού πουλιού, δίνει στον χώρο ένα μοναδικό τροπικό χαρακτήρα. Είναι εξαιρετική επιλογή για μεσογειακούς κήπους και ταιριάζει καταπληκτικά σε μπαλκόνια ή ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους. Τα κομμένα της άνθη μπορούν εξίσου να φέρουν μια εξωτική πινελιά μέσα απ’το βάζο, παραμένοντας φρέσκα μέχρι και 2 εβδομάδες.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της στρελίτζιας ξεκινά από το 1,5 μέτρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1,8 μέτρα. Το πλάτος του φυτού είναι σχετικά μικρότερο, από 90 εκατοστά μέχρι και 1,2 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Όλο το φύλλωμα του φυτού σχηματίζεται από μια μεγάλη τούφα πλατιών οβάλ φύλλων με μακρύ δυνατό μίσχο, που ξεκινούν από τη βάση του φυτού. Τα φύλλα όπως και ο σαρκώδης βλαστός τους έχουν ένα γλυκό γκριζοπράσινο χρώμα.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται από αργά το φθινόπωρο και ξεπροβάλλουν διαδοχικά μέχρι αργά την άνοιξη ή και κάποιες φορές το καλοκαίρι. Έχουν ένα εντυπωσιακό, ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, το οποίο συμπληρώνεται από μπλε πινελιές και το κάθε ένα μοιάζει με κεφάλι πουλιού, που στηρίζεται πάνω σε έναν σαρκώδη και ψηλό πρασινο-ροζ βλαστό.
  • Θέση – Αγαπά τη ηλιόλουστα σημεία ή εκείνα με μερική σκιά κι είναι απαραίτητο να φυτεύεται σε σημεία όπου υπάρχει προστασία από τον άνεμο και κυρίως τον παγετό.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα το νερό που δέχεται θα πρέπει να ελαχιστοποιείται.
  • Έδαφος – Της αρέσουν τα χώματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όμως μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε ένα σταθερό σημείο του κήπου παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Απαιτεί ελάχιστη φροντίδα και δεν της αρέσει να μεταφυτεύεται συχνά, γιατί οι σαρκώδεις ρίζες της τραυματίζονται εύκολα και αργούν να ανακάμψουν ή υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, μπαλκόνια και γλάστρες ή ζαρντινιέρες, άκρες τοίχων και φρακτών ή διαχωριστικών, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, εισόδους κτιρίων, μεσογειακούς κήπους και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους.