Τεύκριο χαμαίδρυς ή Χαμαιδρυά (Teucrium chamaedrys)

Το τεύκριο χαμαίδρυς ή αλλιώς χαμαιδρυά, είναι ένα πανέμορφο αειθαλές φυτό, γνωστό για το ελκυστικό, αρωματικό του φύλλωμα και τα μικρά ροζ ή μωβ ανθάκια του, που εμφανίζονται ανάλογα με την εποχή. Χρωματισμένο σε ήπιους, ασημοπράσινους τόνους, χρησιμοποιείται για να δώσει ενδιαφέρον και χαρακτήρα, ενώ είναι πολύ ανθεκτικό και συντηρείται με ελάχιστη μόνο φροντίδα.

 

  • Μέγεθος – Το τεύκριο χαμέδρυς ή αλλιώς χαμεδρυά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με μικρό ύψος που φτάνει από 20 έως 40 εκατοστά. Το πλάτος του, ελαφρά μεγαλύτερο, εκτείνεται από 30 έως 60 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Το εκπληκτικό ασημοπράσινο φύλλωμά του, σχηματίζεται από μικρά, σκούρα πράσινα φυλλαράκια με λευκή κάτω πλευρά. Αγαπημένο για την πλούσια και ιδιαίτερη εμφάνισή του, που έχει τη μορφή θάμνου, διατηρεί την όμορφη εμφάνισή του, από εποχή σε εποχή, αναδύοντας μια ελαφριά φυσική μυρωδιά, χαρακτηριστική βοτάνου.
  • Άνθη – Τα διακριτικά, όμορφα άνθη του, ξεπροβάλλουν μέσα από το εκπληκτικό φύλλωμα αργά την άνοιξη ως και τα μέσα καλοκαιριού. Βαμμένα σε ροζ-λεβαντί, ελαφρά μωβ-ροζ ή πιο σπάνια λευκούς τόνους, συμπληρώνουν την εικόνα ενός υπέροχου διακοσμητικά θάμνου με ενδιαφέρον για τον κήπο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και το δυνατό ή καυτό άνεμο ή και εκτεθειμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Με την προυπόθεση αυτή, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε αρκετά φτωχά εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, όπου τα περισσότερα φυτά δυσκολεύονται.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε να το κλαδέψουμε, το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, αφαιρώντας πιθανόν νεκρά, τραυματισμένα και άρρωστα κλαδιά και μειώνοντας το μήκος των υπολοίπων ώστε να δημιουργηθεί ένας συμπαγής θάμνος. Παρόλο που είναι ανθεκτικό στο κρύο, η αποφυγή ζημιάς στο φύλλωμά του δεν είναι σίγουρη σε παρατεταμένο παγετό, έτσι μπορεί να χρειαστεί να το σκεπάσουμε για προστασία.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες του κήπου, όρια κτιρίων, εισόδους, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, χαμηλούς φυτικούς φράκτες, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους παραθαλάσσιου ή παραδοσιακού μεσογειακού στυλ, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια και γενικά φυτεύσεις με λίγες απαιτήσεις σε νερό.