Τιμπουκίνα (Tibouchina urvilleana)

Η τιμπουκίνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τη νότια Βραζιλία. Μεγαλώνοντας σαν φουντωτός θάνος ή μερικώς αναρριχόμενο φυτό, στολίζει τον κήπο με το φουντωτό της πράσινο φύλλωμα και τα αξαίσια μωβ άνθη που επιμένουν να εμφανίζονται όλες τις εποχές. Ιδανική στο μπαλκόνι ή κοντά σε ξύλινες κατασκευές, δίνει μια εξοτική νότα στο χώρο.

 

  • Μέγεθος – Η τιμπουκίνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φουντωτό φύλλωμα της τιμπουκίνας έχει τη μορφή θάμνου, όμως μπορεί να αναπτυχθεί και σαν αναρριχητικό φυτό με κάποια υποστήριξη. Με απαλά, βελούδινα φύλλα σε πλούσιο πράσινο, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, στολισμένο με έντονες διακοσμητικές νευρώσεις.
  • Άνθη – Τα υπέροχα μωβ άνθη της τιμπουκίνας, εμφανίζονται όλο το χρόνο, από την άνοιξη μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Περισσότερο αγαπούν τις ζεστές περιόδους, όπου κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους, διακοσμώντας τον κήπο με βιολετί και μωβ πινελιές.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Προτιμά χώματα που έχουν καλή αποστράγγιση αλλά μπορεί να αντέξει και σε σύντομα υγρές καταστάσεις.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τους -0°C μπορεί να καταστραφεί τελείως. Ωστόσο έχει καλή αντοχή στα εδάφη που έχουν την τάση να διατηρούν περιττή υγρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες τοίχων και τεχνητών φρακτών, διακοσμητικά στηρίγματα και συνθέσεις σε μεσογειακούς, νησιώτικους ή χαλαρούς εξοχικούς κήπους.