Βαλλωτή ή Λυχναράκι (Ballota acetabulosa)

Η βαλλωτή ή αλλιώς λυχναράκι είναι ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, με προέλευση από την Ελλάδα και την Τουρκία. Με μια ιδιαίτερη χνουδωτή εμφάνιση, που χαρακτηρίζει τα φύλλα αλλά και τους βλαστούς, παράγει όμορφα ροζ ανθάκια που χρωματίζουν τη γκριζοπράσινη επιφάνειά της. Πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και κάποιο κρύο, χαρίζει ενδιαφέρον στον κήπο που θα τη βάλουμε.

 

  • Μέγεθος – Η βαλλωτή ή αλλιώς λυχναράκι είναι ένας μικρός διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 50 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμα της βαλλωτής είναι χαμηλό και φουντωτό, φτιαγμένο από όμορφα μικρά φυλλαράκια που διατηρούνται στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα φύλλα της, πάνω σε όρθια, λεπτά βλασταράκια με χνουδωτή υφή, εναλλάσσονται 2-2, έχοντας στρογγυλωπή, χνουδωτή εμφάνιση και γκριζο-πράσινο χρώμα.
  • Άνθη – Τα όμορφα άνθη του φυτού εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι. Μικρά σε μέγεθος και με ένα ευχάριστο ροζ χρώμα, οργανώνονται σε ωραία στριφογυριστά μπουκέτα στις άκρες των χνουδωτών βλαστών.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 με -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, χαμηλούς φράκτες και χαμηλά φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες μονοπατιών, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, εδαφοκαλύψεις, ξηρικούς και μεσογειακούς κήπους, εξοχικούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.