Βιβούρνο Νταβίντι (Viburnum davidii)

Το βιβούρνο νταβίντι είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα. Μικρός σε μέγεθος, ντυμένος με ένα πυκνό, δερματώδες φύλλωμα, ανθίζει με μικροσκοπικά, θαμπά άνθη, που σχηματίζουν λευκές δαντέλλες. Ανθεκτικό στο κρύο και εύκολο στη φροντίδα του, αναζητά μια θέση που θα το αναδείξει μέσα στον κήπο μας.

 

Μέγεθος – Το βιβούρνο νταβίντι είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.

Φύλλωμα – Το χαμηλό, πυκνό του φύλλωμα, που απλώνεται όμορφα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, σχηματίζεται από σκούρα πράσινα φύλλα, με δερματώδη υφή και 3 διακοσμητικά νεύρα. Ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, παραμένει ανέπαφο όλες τις εποχές του χρόνου.

Άνθη – Τα μικροσκοπικά, θαμπά, λευκά άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, τον Απρίλιο με Μάιο. Μαζεμένα πολλά μαζί, σε επίπεδα μπουκέτα που μοιάζουν με πυκνές δαντέλλες, δημιουργούν ένα ελκυστικό αποτέλεσμα για τις μέλισσες και τις πεταλούδες, ενώ σταδιακά μετατρέπονται σε μεταλλικούς μπλε, διακοσμητικούς καρπούς.

Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως μπορεί να αναπτυχθεί και σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.

Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.

Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.

Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.

Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, πάρκα, εκκλησίες και κήπους χαμηλής συντήρησης.