Άκορος δίχρωμος χρυσός (Acorus gramineus “Ogon”)

Ο χρυσός δίχρωμος άκορος είναι ένα πολυετές διακοσμητικό φυτό, με μορφή που θυμίζει πολύ χορτάρι. Το ελκυστικό φύλλωμά του, φτιαγμένο από χρυσοπράσινες λεπτές λωρίδες με επιμήκεις πράσινες ρίγες, ξεκινά πυκνά από τη βάση του φυτού, για να δημιουργήσει χαλαρές τούφες που λυγίζουν στο πλάι με χάρη. Εξαιρετικός σε σημεία με δύσκολα και υγρά εδάφη ή σε κήπους με κάποιο στοιχείο νερού, δίνει ένα φυσικό αυθόρμητο χρώμα και αναδύει ένα ευχάριστα γλυκό άρωμα.  

  • Μέγεθος – Ο χρυσός δίχρωμος άκορος είναι ένα φυτό με μικρό σχετικά ύψος, που ξεκινά από τα μόλις 10 εκατοστά και μπορεί να γίνει μέχρι και μισό μέτρο. Το πλάτος του κυμαίνεται στις ίδιες διαστάσεις και η ανάπτυξή του ολοκληρώνεται μέσα σε 5 με 10 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το διακοσμητικό του φύλλωμα σχηματίζεται από τούφες μακρόστενων και λεπτών ανοιχτών κίτρινων φύλλων, με μορφή λόγχης σπαθιού, τα οποία ντύνονται με μια απαλή πρασινοκίτρινη ρίγα. Το φυτό είναι ημιαειθαλές, έτσι λοιπόν τα φύλλα παραμένουν ζωντανά και πράσινα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκτός αν το κρύο του χειμώνα είναι βαρύ.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά κιτρινοπράσινα άνθη του, εμφανίζονται το καλοκαίρι μέσα από το φύλλωμα, πάνω σε λεπτούς βλαστούς που μοιάζουν και αυτοί με φύλλα. Λόγω του μεγέθους και του χρωματισμού τους δεν γίνονται άμεσα αισθητά και σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε μικρούς κοκκινωπούς καρπούς.
  • Θέση – Σαν φυτό χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή σημεία με ελαφριά σκιά και νότιο ή δυτικό προσαντολισμό.
  • Πότισμα – Έχει μεγάλη ανάγκη από συνεχή υγρασία και για αυτό απαιτεί συχνό και προσεκτικό πότισμα, σε περίπτωση που δεν φυτευτεί μέσα σε νερό.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπως των εδαφών που μπορούν να συγκρατήσουν το νερό και μεγαλώνει γρήγορα σε υγρά γόνιμα χώματα. Επίσης μπορεί να φυτευτεί σε ρηχά νερά αλλά και να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτό ενυδρείου, παρόλο που η διάρκεια ζωής του εκεί είναι περιορισμένη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο χειμερινό κρύο και έχει μεγάλη αντοχή στην κακή στράγγιση του εδάφους.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Γενικά δεν εμφανίζει προβλήματα με έντομα και ασθένειες. Νωρίς την άνοιξη καλό είναι να απομακρύνουμε την παλιά ή ταλαιπωρημένη από το κρύο βλάστηση ώστε να διατηρείται υγιής και όμορφος. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός μπορεί να αραιώνεται κάθε λίγα χρόνια.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, άκρες διαδρόμων και μονοπατιών, εδαφοκάλυψη, λίμνες, ρυάκια, μικρούς κι εξοχικούς κήπους και κήπους με φυσικό στυλ και λίγη συντήρηση.