Η μπλε ίριδα είναι ένα πολυετές διακοσμητικό φυτό, ευρέως διαδεδομένο, για ταμεγάλα χρωματιστά του άνθη. Το σχεδόν ευθύ, όρθιο φύλλωμά της, που αποτελείται από μακριές πράσινες λωρίδες σαν λεπίδες σπαθιού, επιβιώνει σε διάφορες δυσμενείς καταστάσεις, καταφέρνοντας να στολιστεί με γοητευτικά μπλε λουλούδια, ντυμένα με σχέδια σε μαύρο, κίτρινο και λευκό. Σχεδιασμένη για να αντέχει σε ξηρασία, άλατα, υγρά εδάφη αλλά και κρύο, είναι φυτό που θα κλέψει τις εντυπώσεις, αποζημιώνοντας με το παραπάνω για το χώρο που θα καταλάβει.

  • Μέγεθος – Καθώς υπάρχουν διάφορα είδη και ποικιλίες μπλε ίριδας, το ακριβές μέγεθος του κάθε φυτού καθορίζεται από την ποικιλία που έχουμε επιλέξει. Συνήθως το ύψος τους ξεκινά από τα 50 εκατοστά και δεν υπερβαίνει το 1,5 μέτρο. Από τη στιγμή που θα φυτευτεί, η ίριδα χρειάζεται 2 με 5 χρόνια για να φτάσει το τελικό της μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα μακριά όρθια φύλλα της, σε γλυκιές αποχρώσεις του πράσινου μπορούν να γίνουν μέχρι και 30 εκατοστά σε μέγεθος, στολίζοντας με την ενδιαφέρουσα όψη τους σε μορφή λεπίδας σπαθιού.
  • Άνθη – Τα λουλούδια της ίριδας εμφανίζονται την άνοιξη, το καλοκαίρι ή και το φθινόπωρο, ανάλογα πάλι με το είδος και την ποικιλία που έχει επιλεγεί. Έχουν κυρίαρχο βιολετί-μπλε χρώμα, ενώ τα μεγάλα δροσερά τους πέταλα στολίζονται με μαύρες, κίτρινες ή λευκές πινελιές που δημιουργούν διάφορα σχέδια.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιαζόμενες θέσεις και θέλει να φυτεύεται σε σημεία που είναι προστατευμένα από το βοριά και τον δυνατό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα και οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται κυρίως τις περιόδους με ξηρασία και υψηλή θερμοκρασία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει πολύ καλά σε διάφορους τύπους εδαφών που στραγγίζουν καλά, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες κατάλληλες για χώματα με κακή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να εμφανίζει αρκετή ανθεκτικότητα στην ξηρασία ή τα υγρά και κακώς στραγγιζόμενα εδάφη, ενώ είναι ανθεκτική στα άλατα και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι πολύ απλή και περιορίζεται στην απομάκρυνση του ξερού ή ταλαιπωρημένου φυλλώματος, καθώς και των παλιών ανθισμένων βλαστών όταν εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους και κήπους εξοχικών κατοικιών, κήπους νησιώτικου ή Μεσογειακού στυλ και κοντά σε λίμνες ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος ενός κήπου.