Εκουϊζέτο ή Πολυκόμπι (Equisetum telmateia)

Το εκουιζέτο ή πολυκόμπι, είναι ένα παράξενο επιμηκες φυτό με καταγωγή από την Ευρασία και τη βόρειο Αμερική. Είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά που υπάρχουν, και το ψηλότερο του είδους του, αποκαλούμενο πολλές φορές ως ζωντανό απόλίθωμα. Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από όρθια μακριά βλαστάρια με πολλαπλά πράσινα νήματα, στολίζεται από αρκετά σκούρα δαχτυλίδια κι έχει μια ανάλαφρη φυσική όψη. Κατάλληλο για υγρές, σκιερές συνθήκες μπορεί να ομορφύνει και να γεμίσει με πρωτότυπο τρόπο, δύσκολες γωνιές του κήπου αλλά και να συνοδέψει μια σύνθεση στις όχθες λιμνών.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του εκουιζέτου ξεκινά από τα 30 εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι και 1,5 μέτρο ψηλά. Σπανιότερα έχουν βρεθεί και φυτά που το ύψος τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, φτάνοντας ως και 2,4 μέτρα από το έδαφος.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμα του εκουιζέτου σχηματίζεται από όρθια πράσινα βλαστάρια, τα οποία μοιάζουν να χωρίζονται σε διάφορα σημεία του μήκους τους από σκούρα στίγματα σαν δαχτυλίδια. Στις πλευρές των βλαστών στηρίζονται λεπτά και αραιά νήματα που είναι και αυτά πράσινα και δίνουν την αίσθηση ενός πιο γεμάτου φυλλώματος.
  • Άνθη – Είναι ένα αρχαίο φυτό, που σε αντίθεση με τα περισσότερο γνωστά μας είδη, δεν παράγει άνθη. Για να δημιουργήσει σπόρους, αντί για λουλούδια συνήθως χρησιμοποιεί ανοιχτούς, κιτρινωπούς βλαστούς, που εμφανίζονται την άνοιξη και το φθινόπωρο πεθαίνουν, αμέσως αφού απελευθερώσουν τους σπόρους τους.
  • Θέση – Αποφεύγοντας τον ήλιο, μεγαλώνει σε υγρές και σκιερές θέσεις.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και του αρέσει το χώμα του να μένει συνέχεια υγρό και δροσισμένο.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, κυρίως εκείνους με κακή στράγγιση που του δίνουν τη δυνατότητα να διατηρεί υγρές τις ρίζες του για μεγάλο διάστημα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτικό στα υγρά και πηλώδη εδάφη και δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά απλή. Εκτός από το συχνό πότισμα ώστε να διατηρείται σταθερά υγρό, μπορούμε να απομακρύνουμε τα ξεραμένα βλαστάρια του ώστε να διατηρείται υγιές και πράσινο.
  • Είναι κατάλληλο για σκιερά και δροσερά σημεία, κοντά σε λίμνες και ρυάκια, υγρούς κήπους με στοιχεία νερού ή πολλές βροχές, κάτω από δέντρα και θάμνους ή άλλα φυτά και σε κήπους φυσικού άγριου στυλ.