Εκουϊζέυτο χειμερινό (Equisetum hyemale)

Το χειμερινό εκουιζέτο είναι ένα παράξενο επιμηκες φυτό με καταγωγή από την Ευρασία και τη βόρειο Αμερική. Είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά που υπάρχουν, αποκαλούμενο πολλές φορές ως ζωντανό απόλίθωμα. Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από όρθια μακριά βλαστάρια σε πράσινο χρώμα, που στολίζονται από αρκετά σκούρα δαχτυλίδια, έχει μια λιτή υστηρή όψη. Η ιδιαίτερη και όμορφη εμφάνισή του, αλλά και η καλή του αντοχή σε δυσμενείς συνθήκες το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για τον κήπο, είτε κοντά σε στοιχεία νερού, είτε σε αστικούς κήπους με μινιμαλιστικό στυλ.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του χειμερινού εκουιζέτου ξεκινά από το 1,5 μέτρο και αρκετές φορές μπορεί να φτάσει μέχρι και 2,5 μέτρα. Το πλάτος του φυτού, αρκετά μικρότερο, αναπτύσσεται ανάμεσα στα 50 εκατοστά μέχρι και το 1 μέτρο. Τόσο το ύψος όσο και το πλάτος του φτάνουν τις τελικές τους διαστάσεις μέσα σε 2 με 5 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το ασυνήθιστα διακοσμητικό του φύλλωμα έχει εμφάνιση που θυμίζει σκληρό γρασίδι. Τα ψηλά μακρόστενα φύλλα του, ξεκινούν σαν δυνατοί όρθιοι βλαστοί και συνεχίζουν κάθετα, με αρκετά σκούρα δαχτυλίδια να τα ντύνουν καθώς λεπταίνουν προς τα πάνω.
  • Θέση – Του αρέσουν σημεία ηλιόλουστα ή θέσεις με μερική σκιά.
  • Πότισμα – Έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό, οι οποίες συχνά καλύπτονται με την απευθείας φύτευση μέσα σε νερό.
  • Έδαφος – Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών που συγκρατούν το νερό και την υγρασία και μπορεί να φυτεύεται απευθείας μέσα σε νερό μέχρι το βάθος των 10 εκατοστών.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο, ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω από τους -20°C, ενώ τα έντομα και οι ασθένειες δεν φαίνεται να το ενοχλούν.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η καλλιέργειά του είναι πολύ εύκολη. Για να διατηρηθεί όμορφη η εμφάνισή αρκεί να απομακρύνονται πιθανόν ξεροί ή ταλαιπωρημένοι βλαστοί.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες και γλάστρες ή ζαρτνινιέρες, αυστηρούς αστικούς κήπους, συμμετρικές φυτεύσεις και κήπους λιτού στυλ που δέχονται λίγη συντήρηση.