Ινδικός Λωτός (Nelumbo nucifera)

Ο ινδικός λωτός είναι ένα γοητευτικό, υδρόβιο διακοσμητικό φυτό από την Ασία και την Αυστραλία. Τα πανέμορφα, πλατιά πράσινα φύλλα του αγγίζουν γλυκά το ήρεμο νερό δημιουργώντας το κατάλληλο φόντο για να αναδείξει τα εξαίσια ροζ του λουλούδια. Πάνω στους ψηλούς τρυφερούς τους βλαστούς, τα άνθη που τιμήθηκαν από αιώνες στις τέχνες και τις θρησκείες, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε σπάνια διακοσμηιτκούς κωνικούς καρπούς. Μεγαλώνοντας σε ρηχά, ήρεμα νερά, ο λωτός γίνεται πρωταγωνιστής του υδρόβιου κήπου, προσφέροντας αιθέριες υφές και μοναδικό χαρακτήρα.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του ινδικού λωτού, όπώς και το πλάτος του, κυμαίνεται από 1 μέτρο μέχρι και 1,5 μέτρο σε μέγεθος. Η ανάπτυξη του φυτού δεν αργεί πολύ κι έτσι τα φυτά φτάνουν στο τελικό τους μέγεθος μέσα σε 2 με 5 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα πλατιά φύλλα του, σε δροσερές ανοιχτές πράσινες αποχρώσεις, συνδέονται με έναν τρυφερό πράσινο βλαστό, ακριβώς στο κέντρο τους και αιωρούνται με χάρη πάνω από την επιφάνεια του νερού. Έχουν μεγάλο μέγεθος μέχρι και 80 εκατοστά σε διάμετρο και λίγο πριν το χειμώνα πεφτουν, για να εμφανιστούν ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα γοητευτικά μοναχικά του άνθη σχηματίζονται το καλοκαίρι. Πάνω σε μακριούς τρυφερούς βλαστούς, λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια του νερού, στολίζουν με γλυκιές ροζ νότες πριν δώσουν τη θέση τους σε χαρακτηριστικούς κωνικούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά πολύ τη ζέστη και τον άφθονο ήλιο για αυτό φυτεύεται σε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση, προστατευμένος από τον παγετό σε άπλετο φως.
  • Πότισμα – Σαν υδρόβιο φυτό που αναπτύσσεται μόνο μέσα στο νερό, έχει μεγάλη ανάγκη από αρκετή υγρασία.
  • Έδαφος – Ευδοκιμεί σε ουδέτερα πηλώδη εδάφη που έχουν την ικανότητα να συγκρατούν το νερό. Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ευαίσθητος στο κρύο και δεν αντέχει κάτω από τους 5°C. Το βαθύ νερό δεν είναι πρόβλημα για αυτόν ενώ ταυτόχρονα δείχνει να έχει ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το φύλλωμα που σταδιακά μαράινεται θα πρέπει να αφαιρείται ανά τακτά διαστήματα. Για να μετακινηθεί το χειμώνα από τον εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο ώστε να προστατευτεί, πρέπει να έχει προηγηθεί σταδιακή μείωση της στάθμης του νερού, ώστε να γίνει εφικτή η μεταφορά του σε μέρος όπου θα διατηρείται ελαφρά υγρός.
  • Είναι κατάλληλος για λίμνες, πισίνες, στέρνες και συντριβάνια ή άλλες υδάτινες κατασκευές και μπαλκόνια ή κήπους με κάποιο στοιχείο νερού.