Η μπλε ίριδα είναι ένα πολυετές διακοσμητικό φυτό, ευρέως με καταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία. Το σχεδόν ευθύ, όρθιο φύλλωμά της, που αποτελείται από μακριές πράσινες λωρίδες σε μορφή λεπίδας σπαθιού, επιβιώνει σε διάφορες δυσμενείς καταστάσεις, καταφέρνοντας να στολιστεί με γοητευτικά μπλε λουλούδια, ντυμένα με σχέδια σε μωβ και λευκό. Σχεδιασμένη για να αντέχει σε ξηρασία, υγρά εδάφη αλλά και κρύο, είναι φυτό που θα κλέψει τις εντυπώσεις, αποζημιώνοντας με το παραπάνω για το χώρο που θα καταλάβει.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της σιβηρικής ίριδας ξεκινά από το 1 μέτρο και αρκετές φορές εκτείνεται μέχρι και το 1,5 μέτορ ψηλά. Το πλάτος της, αρκετά μικρότερο, αρχίζει από 10 μόλις εκατοστά και μορεί να γίενι έως 50 εκατοστά σε μέγεθος, μέσα σε 2 με 5 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα ψηλά μακρόστενα φύλλα της, σε υπέροχες πράσινες αποχρώσεις, στέκονται όρθια σαν απαλές λεπίδες και δίνουν στο φύλλωμα την όψη γρασιδιού. Όλο το φύλλωμά της πέφτει από το φυτό λίγο πριν μπει ο χειμώνας, με την υπόσχεση ότι την επόμενη άνοιξη θα επανέλθουν μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα ελκυστικά της άνθη, εμφανίζονται το καλοκαίρι, πάνω σε ψηλούς δυνατούς βλαστούς που τα συγκρατούν πάνω από το φύλλωμα. Σε κάθε βλαστό, ένα μπουκέτο από μέχρι 5 άνθη στολίζει το φυτό, με μπλε-βιολετί χρώματα και μωβ ή λευκές πιτσιλιές που δημιουργούν πάνω τους όμορφα μοτίβα.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις και σημεία με μερική σκιά, ενώ καλό είναι να φυτεύεται και προστατευμένη από το βοριά.
  • Πότισμα – Θέλει λίγο έως μέτριο πότισμα και οι περισσότερες ανάγκες σε νερό παρουσιάζονται μέσα στο καλοκαίρι όπου επικρατούν ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση.  
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και μπορεί να αντέξει μέχρι και 20 βαθμούς κάτω απο το 0°C.  Παρόλο που της αρέσει το χώμα της να στραγγίζει καλά, δεν βρίσκει δυσκολία στα πηλώδη υγρά εδάφη και ταυτόχρονα παρουσιάζει καλή ανθεκτικότητα και στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το φθινόπωρο συστήνεται η αφαίρεση όλων των ξερών ή ταλαιπωρημένων φύλλων της, ενώ μέσα στη χρονιά καλό είναι να κόβεται και κάθε βλαστάρι που ολοκληρώνει την άνθησή του.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, λιβάδια και ανοιχτά σημεία αλλά και κοντά σε στοιχεία νερού, σε παραθαλάσσιους ή εξοχικούς κήπους με φυσικό χαλαρό στυλ.