Κίτρινη ίριδα (Iris pseudacorus)

Η μπλε ίριδα είναι ένα πολυετές διακοσμητικό φυτό με ευρεία εξάπλωση σε όλο τον κόσμο και μεγάλη αγάπη για την υγρασία. Το σχεδόν ευθύ, όρθιο φύλλωμά της, που αποτελείται από μακριές πράσινες λωρίδες σε μορφή λεπίδας σπαθιού, επιβιώνει σε διάφορες δυσμενείς καταστάσεις, καταφέρνοντας να στολιστεί με γοητευτικά κίτρινα λουλούδια, στολισμένα με καφετί σχέδια. Φυτεμένη σε άκρες λιμνών ή κοντά σε ρυάκια και υγρά σημεία του κήπου, δίνει στις συνθέσεις μας ζωή και ένα πλούσιο χρωματιστό αποτέλεσμα.

  • Μέγεθος – Μέσα σε 2 με 5 χρόνια το ύψος της κίτρινης ίριδας μπορεί να γίνει από 1 μέχρι 1,5 μέτρο. Το πλάτος της, το οποίο συνεχίζει να αυξάνειται για το ίδιο χρονικό διάστημα, αποκτά κι αυτό παρόμοιες διαστάσεις, από 1 έως 1,5 μέτρο σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Τα όμορφα στενόμακρα φύλλα της, σε ήπιες πράσινες αποχρώσεις ξεκινούν όρθια από μια χαμηλή βάση και υψώνονται κάθετα σαν μακρόστενες λωρίδες. Λίγο πριν μπει ο χειμώνας, όλο το φύλλωμα του φυτού πέφτει, για να εμφανιστεί ξανά με τη ζέστη της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη -Τα μεγάλα της άνθη (μέχρι και 10 εκατοστά σε πλάτος) εμφανίζονται στα μέσα με τέλη του καλοκαιριού πάνω σε μακριά όρθια βλαστάρια. Είναι έντονα κίτρινα, ενώ μερικά από τα πέταλα που κρέμονται, βάφονται με απαλά καφετί στίγματα που τα κάνουν ακόμη πιο διακοσμητικά.
  • Θέση – Αγαπά τις θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια όμως μπορεί να ευδοκιμήσει και σε σημεία με μερική σκιά. Το ιδανικό μέρος για να φυτευτεί είναι ένα με νότια ή ανατολική έκθεση που θα της προσφέρει την προστασία που ζητά από το δυνατό βορινό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει υψηλές ανάγκες σε νερό για αυτό συνήθως φυτεύεται κοντά σε νερό, σε όχθες λιμνών ή δίπλα σε ρυάκια.
  • Έδαφος – Προτιμά τα όξινα πηλώδη ή αργιλώδη εδάφη και θέλει το χώμα της να μην στραγγίζει καλά αλλά να μπορεί να συγκρατήσει το νερό.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτική στο χειμερινό κρύο και μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μέχρι και -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το φθινόπωρο, καλό είναι να αφαιρούνται όλα τα ξερά ή μαραμένα μέρη της, ενώ μέσα στο καλοκαίρι τα βλαστάρια που έχουν ολοκληρώσει την άνθησή τους κόβονται και αυτά κοντά στη βάση τους.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, άκρες τοίχων, κοντά σε φράκτες, στις άκρες από λίμνες ή ρυάκια, σε στέρνες και άλλες υδάτινες κατασκευές, σε εξοχικούς ή παραθαλάσσιους κήπους και κήπους με πολλή υγρασία και άφθονο νερό.