Κολοκασία μαύρη (Colocasia esculenta “Black magic”)

Η μαύρη κολοκασία είναι ένα εκπληκτικό, τροπικό διακοσμητικό φυτό, διάσημο κυρίως για το εξαίσιο φύλλωμά του. Τα εντυπωσιακά, μεγάλα καρδιόσχημα φύλλα της, που εμφανίζονται πράσινα πάνω σε βαθιά χρωματισμένα βλαστάρια, γρήγορα μετατρέπονται σε μαύρο-μελιτζανί, στολίζοντας ηλιόλουστα και υγρά σημεία.  Κατάλληλη για διάφορες φυτεύσεις τροπικού στυλ  και κοντά σε λίμνες ή άλλα στοιχεία νερού, αποτελεί απίθανο φόντο για να αναδείξουμε άλλα ανοιχτόχρωμα φυτά και δημιουργεί ένα αξέχαστο οπτικό αποτέλεσμα.

  • Μέγεθος – Το ύψος της κολοκασίας ξεκινά από το 1,5 μέτρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού είναι ελαφρά μικρότερο και γίνεται από 1 μέχρι 1,5 μέτρο. Όλο το φυτό φτάνει το πλήρες μέγεθός του μέσα σε 5 με 10 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα, έως και 60 εκατοστά μεγάλα φύλλα της, που έχουν ένα παράξενο σχήμα καρδιάς, στηρίζονται πάνω σε μαυρο-μωβ σαρκώδεις βλαστούς και αν το κλίμα τους το επιτρέψει παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα φύλλα αρχικά εμφανίζονται πράσινα, ενώ σταδιακά και όσο μεγαλώνουν σε ηλικία, αποκτούν κι αυτά ένα μαύρο-μωβ χρώμα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά λευκά λουλούδια της εμφανίζονται πάνω σε έναν βλαστό που φυτρώνει ανάμεσα από τα φύλλα, όμως παράγονται πολύ σπάνια και λόγω του μεγέθους τους δεν θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας.
  • Θέση – Της αρέσει να αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ή σημεία με μερική σκιά και να είναι προστατευμένη από τον παγετό και το δυνατό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από αρκετή υγρασία για αυτό χρειάζεται συχνό πότισμα, ειδικότερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα χρειάζεται να διατηρείται απλά δροσισμένη, ενώ αν ρίξει τα φύλλα της θα πρέπει να διατηρήσουμε τη ρίζα της στεγνή.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών που μπορούν να συγκρατήσουν υγρασία, όμως δεν προσαρμόζεται καλά στα αλκαλικά εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ευαίσθητη στον παγετό και οι χαμηλές θερμοκρασίες, αν επιμείνουν μπορεί να την καταστρέψουν. Έχει καλή αντοχή στα βαριά βρεγμένα εδάφη και σε σημεία κοντά σε νερό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να διατηρήσει τα φύλλα της καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χρειάζεταινα αναπτύσσεται σε τουλάχιστον 21°C. Επειδή στη χώρα μας τις περισσότερες φορές ρίχνει τα φύλλα της, η ρίζα της το χειμώνα θα πρέπει να διατηρείται στεγνή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και τα έντομα ή οι ασθένειες δεν φαίνεται να την ενοχλούν.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα φυτά και λουλούδια, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, κοντά σε πισίνες ή άλλα τεχνητά στοιχεία, φυτεύσεις τροπικού στυλ και μπαλκόνια, γλάστρες και λίμνες ή ρυάκια.